Blogi       ::       #Gottfrid       ::       #HFG       ::       #EPPO       ::      Muistoissa       ::      

11.10.2016

Vuosihuoltoa

Lomailun ohessa on hyvä hoitaa kuntoon hevosten vuosittaiset huoltotoimenpiteet. 


Rokotukset
Olen onnistunut järjestämän vuosirokotuksen syksyyn, kummallekin hevoselle. Ja jatkossakin talliin tulevat hevoset saavat rokotuksia niin, että yhdellä eläinlääkärin käynnillä saadaan koko talli kuntoon. Huomattavasti helpompaa pitää rokotukset ajantasalla, kun kaikki hoidetaan kerralla. Hevoseni rokotetaan kerran vuodessa, vaikka paljon reissaaville rokotuksia suositellaan annettavaksi useammin.

Rokotuksen jälkeen olen aina pitänyt hevosillani muutaman päivän vapaata. Tämä ei kai olisi tarpeen (silloin kun rokotin ensimmäistä hevosta, se oli tarpeen, mutta aineethan on sen jälkeen muuttuneet täysin). Rokotuksista voi tulla oireita, joita meillä on mm. Ollut valtavan kokoinen pahkura rokotuksen kohdalla, eikä hevonen saanut kaulaansa liikutettua -> edes päätään alas. Joten minusta on ihan hyvä antaa hevosten olla muutama päivä lomalla, eivät ne siitä ainakaan piloille mene. 

Rokotus itsessään sujuu hevosteni kanssa helposti. Ne eivät juurikaan huomaa piikin pistoa, ja onpa niitä niin paljon jo elämän aikana pisteltykin, etenkin Simoa, että se on hevosellekin jo ihan tuttua puuhaa. Tiedän kyllä hevosia, jotka eivät anna eläinlääkärin tulla lähellekään, saati yrittää pistää.

Ystävällismielinen atomipommi räjäytettiin suussa keväällä

Raspaus
Hampaat raspataan hevosiltani kaksi kertaa vuodessa. Nuorilla varsinki hampaiden vaihtumimen aiheuttaa jo nopeassakin ajassa hammasongelmia ja niihin on hyvä puuttua ajoissa. Sitten ollaan jo liian myöhässä, kun hevonen lakkaa syömästä!

Kottin hampaissa oli jonkin verran terävyytä, mutta sen lisäksi sillä oli vaihtumassa yhteensä kuusi hammasta, joista yksi oli jo vaihtunut, yksi irroitettiin ja neljä jäi vielä suuhun. Simolla hampaat olivat paremmassa kunnossa, jonkn verran terävyyttä silläkin oli, mutta sen lisäksi eläinlääkäri oli tuntevinaan hieman kariesta. Voi se toki olla, että hevonen syö hiekkaa, jonka takia hampaat kuluvat, mutta jotenkin ei päde Simoon.

Hevosille kariesta tunnetaan tulevan sokeripitoisista rehuista. Kuinkas muutenkaan, karkki kuin karkki. Sokeri kuin sokeri.. Mutta meidän pieni Simo-Petteri ei ole kuuna päivänä saanut rehuja, varsinkaan sokeripitoisia! Paitsi syöhän se niitä makupaloja, joissa ei pitäisi liiemmin sokeria olla, eikä niitäkään nyt niin mainittavasti, yksi karkki selkään noustessa, toinen hyvästä työstä. Ehkä kesken ratsastuksen, jostain todella upeasta suorituksesta yksi.

Mutta ei, ei nyt oikein täsmää. Pääasia oli kuitenkin se, että mainittiin "oli tuntevinaan" ei siis 100% sanonut, että tällä on. Eli voi olla, että tunsi väärin tai se on jotain muuta. pyhpah, uskoo unelmiinsa!

Hevosten kariesta ja sen syntyä on tutkittu todella vähän. Mutta rehuilla on tunnettavasti omat näppinsä pelissä, tosin meillä se ei ole laisinkaan ongelma. Voi myös olla, että kaikki Simon mahaongelmat ja muut vaikuttavat tähänkin, suun terveyteen. Hevonen kun kaikkien yksttäisten ongelmien kanssa on kuitenkin yksi ja sama kokonaisuus.

Hampaat on nyt kuitenkin hoidettu niiltä osin, mitä on mahdollista hoitaa. Ja rokotukset on taas vuodeksi eteenpäin kunnossa. Seuraavaksi on vielä edessä kengitystä ja Simolla reilun viikon päästä klinikalla kontrolli. Samaan lomaan on laitettu myös psyllium kuurin, ihan kaiken varalta, kummallekin kopukalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti