Blogi       ::       #Gottfrid       ::       #HFG       ::       #EPPO       ::      Muistoissa       ::      

5.1.2017

Miten selvitä pakkasesta?No eipä juuri mitenkään! Talvi on mukavaa aikaa, jos siihen liittyy vain vähän pakkasta ja jonkin verran lunta. Mutta näin -20 astetta ja hyytävä tuuli on kyllä jo käsittämätöntä. Sisämaan mukavuuksia on vähemmän vihmova tuuli, ja tähän tuuleen ei todellakaan totu varmastikaan ikinä. 

Kuinkas karvaiset kaviokkaat pärjäävät? Kotti, kiitos kysymästä, aivan loistavasti. Niin hienosti, että eilen riisuttiin treeneissä takkia pois päältä ja kuumahan meille tuli. Suojassa vihmovalta tuulelta on aivan mahtavaa ratsastaa! Siinä ei kuulkaas enää paljoa pakkanenkaan tunnu, eikä varsinkaan haittaa. Mitä nyt maneesin rakenteissa pakkanen yritti kostaa vähemmän kylmän aralle ratsukolle, pitämällä kovasti ääntä. Ja siitäkös virtaa täynnä oleva poni sai lisäpontta eteenpäin vievälle askellukselle. Ulkoloimeen laitoin lisävuorta,. Vaikka oli minulla ponille mukanani extra paksu tallitoppaloimikin. Hetken mietittyäni, tallin lämpötila oli kuitenkin moiselle takille liian suuri ja Kotti hikoilisi loimen alla. 

Simo pärjää loimitettuna, edes sille ei ole vielä otettu käyttöön loimiarsenaalin paksuimpia vaihtoehtoja. Eihän sillä ole vielä turpakarvatkaan jäätyneet. Paljon heinää, lämmintä vettä ja omaehtoista liikuntaa, jota se nyt onkin alkanut harrastamaan aktiivisesti uuden tarhanaapurin, tai kokonaisen lauman, avustuksella. Ponit ovat siitä viheliäitä otuksia, että niitä täytyy vahdata koko ajan. Nehän saattavat keksiä jotain aivan älytöntä, joukossa tyhmyys tiivistyy..

Ja sitten tallin ponit. Olisin kirjoittanut varsat, jos meidän tallissa olisi vain Simo ja varsat. Mutta, kävipä niin, että meillä on talli täynnä, vaikka Kotti lähtikin maneesille. Ratsun oppiin tuli pienen pieni, nelivuotias ruuna Tauno Palo, tai joku sellainen se oli. Kuka näitä nimiä nyt muistaa.. Hieman vanhempi ruuna on oiva lisä varsojen seuraan, sattumoisin ehkä lauman matalin matami, joka opettaa varsoille laumakäyttäytymistä. 

Ponilauma pärjää toistaiseksi vielä ihan luomuna ulkona. Kaikilla on turkkia, joka pörhistyy pakkasen kiristyessä, muodostaen lämpimän kerraston. Paljon heinää ja lämmintä vettä ja ryhmäliikuntaa lisäksi. Kolmas laumanjäsen on saanut myös varsoihin aktiivisuutta liikkumisen suhteen. Kolmisin ne jopa kisaileekin ajoittain. 

Lämmin vesi ja heinä onkin pakkasesta selviytymisen tärkein ehto.

2 kommenttia:

  1. Täällä Itä-Suomessa on ollut pakkasta kanssa sen 20 ja järetön viima. Nuoremman ponin saan aamuisin työntää ulos ja vanhempi poni ei viihdy tuossa kelissä kuin parituntia ulkona.. Portit avataan ja argh. Loppu päivälle teinkin kunnon viritykset portille ja sain aika tyyriitä katseita. Tarhassakin on tekemistä (heinää ja paljon kuusen oksia) ja ponit keskenään painivat. Onneks nää kelit on pian ohi. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä kanssa Frodo on tallin ovella ilmeellä "mieluummin jäisin sisälle" mutta onneksi pysyvät hyvin aidoissa ja viihtyvät ulkona. Nemo oli sellainen, että tuli omineen sisälle ja otti kaveritkin mukaansa, mutta onneksi näistä kukaan ei vielä ole sitä keksinyt :D Huomenna pitäisi olla jo siedettävät kelit.

      Poista