Blogi       ::       #Gottfrid       ::       #HFG       ::       #EPPO       ::      Muistoissa       ::      

28.2.2017

Kotti poni sairastaa, häntä hellikäämme!Lauantai-iltana sain puhelin tallilta. Kotti ei voi hyvin. Poni on tehnyt selväksi, että on tallin nälkäisin otus ja näin ollen saa ensimmäisenä iltapalansa. Normaalisti siihen isketään kiinni kuin sika limppuun. Mutta nyt poni ei ollut koskenutkaan heiniinsä. Se oli kaivanut karsinan takanurkkaan kuopan kuivikkeisiin. Poni, jota on kehuttu täydelliseksi tallivuokralaiseksi - niin siisti ja asiallinen se on, tuskin hengittääkään luvatta. Kuivikkeiden kaivelu ei todellakaan kuulu ponin tapoihin, eikä ruokaan koskemattomuus.

Ratsastin ponin aamulla, jolloin se oli vielä täysin oma itsensä. Eikä treenin jälkeen tarhaan laskussa esitetty pukkilaukkakaan antanut viitteitä tulevasta. Illalla poni oli kaukana aamuisesta, virkeästä ja intoa puhkuneesta nuoresta ruunasta. Olin töissä, kun puhelin soi. Enkä päässyt sieltä lähtemään heti ponin luokse. Ähkyn pystyi pois sulkemaan heti, sillä poni oli kakkinut normaalisti tallimestarin silmän alla. Lämpö siltä oli jouduttu mittaamaan kahteen otteeseen, sillä ensimmäisen otoksen lukemaan ei suorilta uskottu, yli 40 astetta.

Normaali ruumiinlämpö  on hevosella  37,2 – 38,2 ºC. Korkeimmat lukemat ovat yleensä  varsoilla sekä tiineillä ja imettävillä tammoilla suuremmasta perusaineenvaihdunnasta johtuen. Ruumiinlämpötilan  vuorokausivaihtelu on noin  ±1 ºC: alhaisimmillaan se on aamulla  ja korkeimmillaan iltapäivällä. Siksi hevosen ruumiinlämpötila on suositeltavaa mitata aina samaan aikaan vuorokaudesta. -hevostietokeskus

Oli siis selvä, että ponilla oli korkea kuume ja se tarvitsi eläinlääkärin hoitoa. Tallilta kutsuttiin päivystävä eläinlääkäri, joka kerkesi paikalle, ennen kuin itse irtauduin töistä. Ponia oltiin hyvää vaihtua tutkimassa ja lääkitsemässä, kun riensin tallin ovista sisään. Tutkiessa ponia, eläinlääkäri ei löytänyt mitään muuta normaalista poikkeavaa, vain kovan kuumeen. Poni sai kipulääkettä ja antibiootteja, jatkoa varten. Mutta muuta meillä ei ollut, mitä lääkitä tai hoitaa.

Ponski kolmivuotiaana, ensimmäisiä laukkoja ratsain.

Seuraavana aamuna menin tallille, sillä olin sopinut ratsastavani Kottin karsinanaapurin, ensimmäistä kertaa ruunana. Olotila oli melko lailla yhtä heikko, kuin ponillakin. Elämme symbioosissa tai kärsimme samasta taudista. Mutta ponia oli mentävä lääkitsemään, joten tallilla oltiin. Aamun lämpö oli edellistä iltaa matalampi vain reilu 39 astetta, mutta silti vielä kuumeen puolella. Poni otti lääkkeet hyvin, sekä kipulääke että antibiootit ovat kummatkin pruutalla suuhun laitettavia, sillä tallin puolesta lääkitseminen niin on helpompaa. Ja eipä tuolle ponille se ruoka maistu niin hyvin, että lääkkeet jauheena uppoaisi muualle, kuin lantalan täytteeksi. Kävimme vielä illalla uudestaan ponin luona, mutta ei se vielä vaikuttanut kovin hyvältä.

Maanantaina minun olin pakko ottaa sairaslomaa, ei ponin vaan itseni takia. Silti minun oli käytävä ponin luona. Kottin aamulämpö oli jo normaalin puolella alkaen luvulla 37, mutta ruokahaluttomuus oli vielä selvästi esillä. Tänään tiistaina ponilta otettiin veriarvot, joiden tulokset saamme huomenna. Ponin ruumiinlämpö oli normaali, joten kuumeilu on toistaiseksi ainakin loppunut, mutta ponilla on edelleen huono ruokahalu ja se on täysin veto pois. Ruokahaluttomuuden vuoksi poni sai vatsaa suojaavaa peptizolea, joka on vatsahaavan hoidossa  käytettävä lääkitys. Gastrogardin hieman edullisempi versio. Lääkkeet käyvät helposti vatsan päälle ja etenkin, kun vatsassa ei ole tavaraa. Ja vatsahaavaa emme tähän päälle nyt halua.


Toivottavasti poni paranisi pian!

8 kommenttia:

 1. Voi... Tsemppiä ponille paranemiseen! Ja sinulle myös. Itsekin juuri 2 päivää ollut töistä sairaslomalla.

  VastaaPoista
 2. Tsemppiä paranemiseen kummallekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kovasti tää yritetään toipua. :)

   Poista
 3. Tsemppiä! Toivottavasti paranette pian!

  VastaaPoista
 4. Hurjasti tsemppiä ja paranemisia molemmille!

  Linkki blogiini ->Pörheää Menoa

  VastaaPoista