Blogi       ::       #Gottfrid       ::       #HFG       ::       #EPPO       ::      Muistoissa       ::      

28.7.2017

Tyhjät ämpärit kolisee

Tamma ei.


On parempi lopettaa haaveet ja hommat "heti" alkuunsa, kuin yrittää uudelleen ja uudelleen. Vaihtoehtoja olisi vaikka muille jakaa, mutta pelin viheltäminen poikki tässä vaiheessa, kun menetykset eivät materiaalisesti tai rahallisesti ole vielä aivan tolkuttomia, on ehkä kaikkein järkevintä. Sitähän sanotaan, että hevosihmisten uskonto on 10, matikka 4. Ja niin kai voisi tässäkin kohtaa todeta. Vaikka numeroiden keskiarvo on minulla hyvin laskussa, sillä uskontokaan ei kiitettäväksi tässä asiassa nouse.

Lyhyesti virsi kaunis. Meille ei tule omaa kasvatusta olevaa varsaa. Ei ainakaan ensi vuonna syntyväksi.

Enkös muotoilutkin kivasti? Siinä piilee se mahdollisuus, että varsa voisi kuitenkin tulla. Tai joku poni ylipätään. Mutta oma nimi ei kaunista kasvattajan kohtaa.


Tilanteet ovat juuri niin auki kuin vain voi olla. Minulla on kaksi omaa ponia, kolmen hevosen tallissa. Yhteensä poneja on maillamme viisi. On mahdollista, että kaikki vieraat lähtevät koteihinsa, jolloin tallissa on tyhjä karsina. Tai voi olla, että yksi poni jää seuraavaksikin talveksi, kun tämä mahdollisuus nyt aukesi. Joka tapauksessa tamma ja ori lähtevät koteihinsa, koska mitäpä me tyhjällä tammalla teemme? Ja oriin tarkoitus oli joka tapauksessa olla vain kesän täällä.

Vaihtoehdot ovat Frodon kaverissa Rokissa. Sillä on nyt mahdollisuus jäädä meille tulevaksikin talveksi, mikä olisi Frodon kannalta ehdottomasti paras ratkaisu ja tekisi varmasti hyvää myös Rokille. Samassa karsinassa nuoret oriit eivät kuitenkaan voi enää asustaa, ovat ne sen verran kasvaneet ja miehistyneet laitumella, että tarvitsevat omaa tilaa.

Jos Roki ei jääkään meille, sehän on täysin sen omistajasta kiinni, on meillä vajetta tallin asukkaissa. Kahden ponin pito on toki taloudellisempaa ja nopeampaa, mutta täytyy kai vähän ajatella myös Frodoa. Ei kai sitä yksin voi jättää, kun Kotti reissailee? Mukanako sitä kuskattaisiin jokaiseen valmennukseen ja kisoihin? Se toisaalta toisi varsalle hyvää rutiinia tulevaisuuteen, mutta ei houkuttele. Meillä on kuitenkin mukana usein jo ne kaksi pientä lasta. Ei siihen orivarsaa enää tarvita. Ja entäs se arki? Frodo tarvitsee kaveria, jonka kanssa painia. Ja se kaveri ei ole Kotti! Kotti on tilan kuningas, eikä Frodon tarvitse koskaan saada kokea, kuinka tilan herruudesta pidetään kiinni. Toisaalta tahdon myös kaikin keinoin varjella Kottinkin terveyttä ja jos se tarkoittaa yksin tarhausta, niin sitten näin on. Poikien painit eivät ole aina ihan silittelyä. 


Vaikka kesän tarkoitus oriin ja tamman osalta menikin mönkään, ei kesä ollut millään lailla turha. Ymmärsimme, mitä me todella haluamme tehdä oman harrastuksemme kanssa. Eikä se ensimmäinen tai toinenkaan vaihtoehto ole kiimojen seuraaminen tai oriin pitäminen. Tällä hetkellä meillä on toisenlaiset prioriteetit ja ne siintävät valmennuksien ja kisaamisen parissa. Minusta ei ehkä koskaan tule kasvattajaa, mutta tarvitseekos kaikista tullakaan? Jonkun täytyy ne kasvatit saada myös sieltä tamman alta satulaan ja radoille. Minä voin jatkaa omassa lestissäni ja tehdä sitä. Tehdä sitä mitä osaan ja missä olen kohtuullisen hyvä. Tehdä niistä jo maailmaan tulleista varsoista ratsuja, viedä ne radoille. Se on sitä, mistä minä tykkään ja mistä nautin, sitä missä  haluan tulla todella hyväksi. Nimenomaan ponien kanssa. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti