Blogi       ::       #Gottfrid       ::       #HFG       ::       #EPPO       ::      Muistoissa       ::      

5.1.2018

Vauhdikas vuoden aloitus

Uusi vuosi on alkanut hyvin vauhdikkaasti treenien merkeissä. Poni sai elämänsä ensimmäiset tilsakumit allensa, mikä tässä kohtaa lähinnä naurattaa, sillä meillä on aivan sula kenttä. Ennusteiden mukaan nauru kuitenkin muuttuu varmasti vielä itkuksi. Mutta emme voi muuta, kuin tyytyä tarjottuihin keleihin ja elää sen mukaan. Ponin kavioiden huoltoväli venähti kahdeksan viikon pituiseksi, joka ei näin talvella ole laisinkaan pitkä väli. Kesällähän ponin kavioita joutuu huoltamaan neljän viikon välein, vauhdikkaan kasvun vuoksi. Kavion huolto on ulkoistettu jo pari vuotta sitten. Ennen mieheni hoiti hevosteni kavioiden huollon, mutta Simon vaatiessa kikkailuja kavioidensa kanssa oli meidän ulkoistettava palvelu. Matkan varrella kengittäjä on kertaalleen vaihtunut, mutta nyt olen oikein tyytyväinen nykyiseen kengittäjäämme. Hän tulee ajallaan ja ilmoittaa pienimmätkin viivästykset. Samalla kun Kotti saa kavioiden huollon, saa myös Frodo osansa. Frodolla on vielä tässä vaiheessa pelkästään kavioiden vuolua ohjelmassa. 


Loppuvuosi oli matalassa hangessa tarpomista ja maastoilua, joka teki ponille varmasti erittäin hyvää. Ainakin hankitreeni on saanut ponille paljon voimaa, sen laukka on ottanut harppauksia eteenpäin. Kottilla on aina ollut erittäin hyvä laukka, mutta vuosi vuodelta siltä vaaditaan enemmän, joten pelkästään luonnonlahjoihin ei ole tyytyminen. Sitähän tämä koko laji on, hevosen treenaamista paremmaksi ja paremmaksi, vuosi vuodelta.  Tai no minun tapauksessani ponin treenaamista. Pieni hanki on mahdollistanut meille erittäin hyvät olosuhteet treenata ponia kipeyttämättä sitä. Näin pienelle otukselle suurempi lumimäärä olisi liian raskasta, joten olen erittäin tyytyväinen tähän lumimäärään. 

Tänä vuonna Kottilla on ollut yhdet estetreenit, joissa oli samoja tehtäviä kuin Pauliina Swindellsin valmennuksessa joulukuussa, johon Kotti pääsi osallistumaan kahtena päivänä. Vaihtoja esteiden päällä. Vaihdot ovat ponille vaikeita. Sillä on tuhat jalkaa ja viisi askelta edellä kulkevat aivot, jonka vuoksi se ei malta suorittaa vaihtoja loppuun asti. Sama ongelma ponilla niin esteen päällä kuin sileälläkin. Loppuvuoden lorvailut hangessa samoillen ovat kuitenkin tehneet ponin päälle hyvää, se on ehkä vähän saanut nollailla ajatuksiaan, sillä nyt vaihdot tulivat komeasti kuin kokeneelta konkarilta. 

Estetreenien jälkeisenä päivänä suuntasimme uudelleen maneesille kouluvalmennukseen, jossa ponin paikkoja avattiin ja haettiin kroppaan liikkuvuutta väistöjen ja avojen kautta. Syksyllä ponilla aloiteltiin avojen ja sulkutaivutusten parissa, joten olemme niitä satunnaisesti treenanneet maastoillessamme. Nyt kuitenkin pääpaino oli väistöissä, joita tehtiin uralla ravissa ja laukassa. Tarkoitus oli saada ponin takaosaa liikkuvammaksi, sillä se jää helposti ravissa vähän säästöliekeille. Ravissa ponin oli helppo väistää kummassakin suunnassa, mutta laukassa tehdyt väistöt olivat aluksi todella vaikeita. Poni ei vain saanut jalkojaan alleen ja oli sotkeutua niihin täysin. Se on kuitenkin nopeasti hoksaava otus, joten räpiköiminen alkoi pikku hiljaa tuottaa tulosta. Sen heikoin jalka on vasen takanen, jolla se on laiska työskentelemään, kantamaan ja työntämään. Se on aina ollut ja tulee varmasti aina olemaankin, meillä kaikilla on se heikko kohta kropassamme, sallittakoon se myös ponille. 

Tänään ponilla oli siistiytymispäivä. Kotti on saanut kasvattaa vuoden harjaansa. Siitä on kuoriutunut oikea maatiainen, joka ei tietenkään sovi kilpaponille laisinkaan. Niinpä tukka sai lähteä. Nyt tallissa rouskuttelee heiniään huomattavasti vakavammin otettava poniotus. Ulkoisella siistiytymisellä maatiainen muuttui hetkessä kilpaponin näköiseksi, jaloksi urheiluponiksi. 

Vuosi on aivan alussa, meillä on suunnitelmat vielä hyvinkin auki tulevan kauden suhteen, mutta treenit lähteneet erittäin hyvin käyntiin. Eihän tässä muuta voin kuin odotella kisakauden alkua. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti