Blogi       ::       #Gottfrid       ::       #HFG       ::       #EPPO       ::      Muistoissa       ::      

3.2.2018

Paras ei ole myynnissä. Se ostetaan hyvänä ja siitä tehdään paras.

Ostajana olo on helppoa, saa valita juuri sen mieluisimman, tai olla ostamatta kokonaan. 

HFG ja ylhäisyyden uudet päähineet
Niin sitä ainakin teoriassa voisi kuvitella. Sen sijaan totuus on aivan toinen, ainakin myyjien mielestä. Minun pitäisi ehdottomasti valita juuri heidän  poni, vaikkei se täytä vaatimuksiani edes osittain. Myyjät jopa suuttuvat, jos en ole kiinnostunut heidän myytävästä kohteesta. Kun etsin ponivarsaa, tarjotaan minulle suomenhevosia, valmiita kisaponeja jne. Jos myyjänä oleminen on vaikeaa, niin on sitä myös ostajana oleminen. 

Etsimme täydellistä poniyksilöä. Olemme sen verran kauan näitä nelijalkaisia elättäneet, että ymmärryksemme mukaan sen täydellisen ja epätäydellisen ponin elättäminen on yhtä kallista ja etenkin työlästä. Erona vain on se, että toisen kanssa se työläs ja kallis arki voi olla enemmän antavaa kuin ottavaa. Toisen kanssa se vain ottaa. Miksi siis tyytyä epätäydelliseen poniin? Tilausvarsan kanssa tilanne ei ole sama, sillä tilattu tuote on ostettava, vaikkei sieltä yksisarvista siivekästä unelmaa tulisikaan. Siksi se ei nyt ole edes vaihtoehtona. Minä haluan päästä valitsemaan ponin samalla tavalla, kuin valitsen kaupasta banaanin. Otan sieltäkin sen mikä mielestäni näyttää parhaalta, on sopivan keltainen ja hyvän kokoinen. En silmät kiinni valitse hedelmiä, joten miksi ostaisin sillä tavoin ponin, kun mahdollisuus on tehdä toisin? 

Laitoin ensin ihan tavallisen ilmoituksen ponien kauppaamiseen tarkoitetulle sivustolle. Ihan tavallinen ilmoitus piti sisällään tällaisen tekstin. Etsinnässä varsa/nuori poni tavoitteelliseen, esille tuovaan kotiin. Kilpailukäyttöön koulupuolelle pienelle aikuiselle, tulevaisuudessa nh-luokkiin. Saa tarjota tänä vuonna syntyviä yhdistelmiä - kolmivuotiaita. Erittäin tärkeää löytyä hyvät, puhtaat, tahdikkaat askellajit, erinomainen käynti ja laukka."


Valitettavasti ihan pian sain todeta, ettei tarjonta vastannut ollenkaan kysyntääni, joten muokkasin ilmoituksen näyttämään tältä.
"Muokataanpas ilmoitusta kaikkien ajan säästämiseksi! Etsinnässä varsa/nuori poni tavoitteelliseen, esille tuovaan kotiin. Kilpailukäyttöön koulupuolelle pienelle aikuiselle, tulevaisuudessa nh-luokkiin. Saa tarjota tänä vuonna syntyviä yhdistelmiä - kolmivuotiaita. Erittäin tärkeää löytyä hyvät, puhtaat, tahdikkaat askellajit, liikkeissä oltava lennokkuutta ja jousia. Erinomainen käynti ja laukka. Emme etsi näyttelytähteä, vaan suoritusponia, jolla riittää luontainen liike ja kapasiteetti kansallisiin, vaativiin luokkiin. Tarjoathan hyvän, tuoreen liikevideon kera.
Polveutuminen oltava jalostusohjeen mukainen, oikeus osallistua ponibreeders, laatuponikilpailu jne.
Etsinnässä ns. Ikäluokkansa huippuyksilö. Poni, jolla voi pärjätä nuorten hevosten luokissa. Jos juuri sinulta löytyy se poni, jonka uskot todella pystyvän voittamaan puoliveriset mennen tullen liikkeidensä puolesta, tarjoa sitä! ;)"
On ihan ok tarjota sitä omaa mussukkaansa, jokaisen mielestähän se oma on kaikkein paras. Mutta suuttua ei saisi, jos se ei ole etsimäämme. Ehkä kaikista hupaisinta on kuitenkin, että ostoilmoitukseen tarjotaan kaiken maailman diilejä maasta taivaisiin, mutta itse poni ei ole edes kaupan. Kunhan ilmaista ratsutusta ja kisatuloksia saisi, elämiskulujen lisäksi. 

Ilmoitus poiki kuitenkin kymmenien ns. turhien tarjousten joukosta muutamia potentiaalisia ehdokkaita. Yhden sellaisen, joka selvästi on yli muiden, useamman sellaisen, jota vakavasti harkitaan. Yhteensä kuitenkin vain viisi vaihtoehtoa, joista yksikään ei ole vielä edes syntynyt. Ongelma ja huoli itselläni on suuri, mitä jos kaikki on tammoja? Minä haluan ensisijaisesti oriin, tai ruunan, mutta hevosoppimääräni mukaan varsat eivät ruunana synny, mutta oriin kanssa sukupuolen statuksen voi pienellä kirurgisella toimenpiteellä vaihtaa ruunaksi.


Laitoinpa vielä ostoilmoituksen blogin face-kanavalle, koska sieltä se on helppoa jakaa eteenpäin. Siihen käytinkin sitten luovaa kynääni enemmän, sillä minua ei voisi potkia mistään myyntiryhmästä ulos epärealistisen ostoilmoituksen vuoksi.

"Löytyykö latosi takaa parempaa seppälää, ja olet varma, ettei naapurista löydy parempaa?
Alla ihan oikea ponivarsan etsintä-ilmoitus, ihan tosissamme ollaan!
Etsinnässä Simo-Petterin korvaaja, Kotti 2.0 persoonallinen, ikäluokkansa huippuyksilö, hyvän mielen poni, jonka kanssa huonotkin hetket tulevat tuntumaan täydellisiltä. Etsinnässä siis täydellinen perheenjäsen, ei mikä tahansa poni.
Onko sinulla tänä vuonna syntyvä varsa? Tai alle kolmivuotias upeus? Ori tai jo ruunattu yksilö. Tai aivan poikkeuksellisen täydellisesti spektejä täyttävä tamma. Jatkapa lukemista ennen kuin tarjoat omaasi kattavien tietojen kera ( = video jossa näkyy varsan liikkeet muuallakin kuin puolen metrin hangessa häntä tötteröllä. Vaihtoehtoisesti syntymättömien kohdalla emän tuotokset ja tulokset.) Sekä hintatietoineen. Kattaviin tietoihin kuuluu myös myytävän kohteen nimi, suku ja kaikki muu oleellinen tieto. (Ihan vain aikani säästämisen vuoksi ne olisi hyvä mainita heti, en osta sikaa säkissä kuitenkaan! ) Emme myöskään ole tarttumassa hurjimpaankaan viikonloppu tarjoukseen, sillä katsomme jo sopivilla suvuilla löytyneet kesällä maailmaan syntyvät varsat, jotka ovatkin etusijalla, erityisesti ne oriit. Emme myöskään tarjoa ilmaista arvon nousua, koulutusta ja kisatuloksia. Tällaisen kohdalla voimme toki neuvotella hintapolitiikan kuntoon ja tehdä toisenlaisen diilin. Mutta ei, me emme maksa sinun hevosesi elämistä, kuluja ja koulutusta. Omaan laskuun teemme vain omia hevosia. Eli olemme ostamassa ponia, ei ylläpito tmv. Diilejä!
Haemme suoritusponia, jolla on mahdollisuus pärjätä nuorten hevosten luokissa, jatkaa matkaa vaativalle tasolle ja kilpailla kahdeksan vuoden kuluttua nuttura niin tiukalla, että tukka irtoaa ratsastajan päästä, voitosta. Oletettavaa siis on, että ponilta on löydyttävä poikkeuksellisen hyvä käynti ja laukka, sekä tahdikas ravi (jonka ei tarvitse olla poikkeuksellinen, se voidaan rakentaa sellaiseksi). Valitettavasti siis ponimaiset tupsuttajat skipataan samantien.
Kokoluokkaa ponikokoinen. 132cm poniratsu on ok, mikäli on yhtä jämerä kuin Kotti, mutta kuitenkin oltava kevyt ja kissamaisen letkeä liikkeissään. Koskee myös isompaa ponia! Sotanorsut ja kropaltaan omaan silkkihanskaani liian raskaat skipataan nyt.
Ennen kaikkea etsimme meidän näköistä ponia. Täydellistä yksilöä, joka heti primavistana tuntuu omalta. Ja sen kyllä tietää, kun se oikea osuu kohdalle. Valitettavasti ihan ultraäänikuvista en vielä kykene tekemään valintaani, ehkä sitten seuraavalla kerralla. 🤔
Ponia, joka täyttää polveutumisvaatimukset osallistuakseen laatuponikilpailuihin ja ponibreederssiin. Ponia, jonka rodulla ei ole väliä, mutta ensisijaisesti täydellisen tulevaisuuden liikeihmeen voisi olettaa löytyvän ratsuponeista tai wpb. Tottakai kaikkia sillä oikealla swungilla liikkuvia rotuponeja saa tarjota! Emme ole roturasisteja.
Tarjoamme kodin, jossa poni valmistellaan tehtäviinsä kotona hyvin, jotta kotimatkalla itkun ja purnaamisen sijaan voidaan olla aidosti, oikeasti tyytyväisiä suoritukseen ja siihen, että ponilla on täydet mahdollisuudet selvitä tilanteista helposti. Emme tule juoksemaan jokaisessa näyttelykehässä, mutta sen takaamme, että teemme kaikkemme, jotta poni on hyvin edustettuna ja esillä jokaisessa suoritusponien kykykarkeloissa.
Sanovat, että varsana ne on edullisia, joten budjetti on sen mukainen.
Sanovat myös että ei se hölmö ole joka pyytää, pätee kai myös sanaan vaatii. Me vaadimme varsalta paljon, sillä on suuret saappaat täytettävänä. Ja hei, saa vinkata myös sille naapurille, jos sieltä kuitenkin löytyisi.." 


Tarkoitus ei ole olla koppavan ylimielinen, mutta tiedättekö kuinka turhauttavaa on saada ilmoitus jostain aivan muusta, kuin etsimästämme ponista?! Ymmärrän, että myyjä haluaa myydä, mahdollisimman äkkiä omansa, mutta jos se nyt ei täytä edes määrettä poni, kun etsinnässä on  poni, niin kyllähän se alkaa sapettamaan. Siksi ostoilmoitukseni on tuollainen. Kun mikä tahansa tusinan kolmastoista täyte ei kelpaa, kerran kun on saanut hyvän, ei huonompaa enää halua. Ja niin se vain on, vaatimukset kasvaa, mitä enemmän näitä tekee. Sillä minä haluan kehittyä ja tehdä laadukkaita poneja, jotka eivät helppo A tasolla ole kykyjensä äärirajoilla.

Ei me mitään vaaleanpunaisella harjalla varustettua yksisarvista etsitä, eikä täydellistä ponia ole olemassakaan. Mutta meille täydellisiä on ja siitä me emme tingi. Koska nämä otukset ovat meidän elämä, ne ovat perhettä, täytyy niiden olla "meidän" näköisiä. Kottin oston kohdalla näimme siitä videon, josta tiesimme heti, että tämä on meidän. Ei se siinä videolla ihmeitä tehnyt, irtohyppäsi pienen pieniä esteitä kentällä. Mutta se asenne, jolla poni meni kujaan oma-aloitteisesti, suoritti tehtävän ja tuli uudelleen ja uudelleen. Se oli se, mitä me halusimme. Ja se kauppa on ollut kannattava, jos nyt ponikauppa voi koskaan kannattava olla. Toki ponin kohdalla täyttyi myös suku, rotu ja muut spektit, joita siinä elämän tilanteessa asetimme. Mutta meille tarjottiin silloinkin paljon foresteja, joista vain tämä yksi säväytti. 

Meille saa edelleen tarjota ponivarsoja, sillä kaikki varteen otettavat varsat katsomme läpi, ja kesään on vielä aikaa. Pääasiassa nyt kuitenkin haluaisimme vuosikertaa -18 varsan, mutta mikäli joku  hieno löytyy aiemmasta ikäluokasta, ei sekään ole pois suljettu. Ostaa emme kuitenkaan aio, ennen kuin tämän vuoden syntyneet on käyty tsekkaamassa läpi.

Aikuisten oikeasti, me etsimme varsaa, jolla on liikettä ja elastisuutta. Enemmän kuin nykyisissä poneissamme. Hyvässä jalostuksessa jälkeläisistä pyritään aina saamaan parempia kuin tammasta. Minä pyrin jalostamaan tallin asukkaat niin, että seuraava tulokas olisi aina edellistä parempi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti