Blogi       ::       #Gottfrid       ::       #HFG       ::       #EPPO       ::      Muistoissa       ::      

30.4.2018

Kaikilla on rahaa..


..Mutta harvoilla tällaisia poneja!

Ponioripäivät vietettiin Ypäjällä viikko sitten. New Forestin poneja oli kaiken kaikkiaan lopulta seitsemän, joista viisi hyväksyttiin jalostukseen. Kolme niistä oli täysin uusia, kaksi uusimassa lupiaan. Oma oriimme Hillside Forgotten Gold, eli Frodo sai meiltä täyden kympin viikonlopun reissusta. Voiko kaksivuotias käyttäytyä mallikkaammin? Tuskin. 

Eläinlääkärin tarkastus oli ainoa hetki, kun ponin valtasi huoli ja pelko, jonka vuoksi sitten luonnepisteet jäivät kuutoseen. Ponia pelotti kovasti hämärässä tallissa, ilman näköyhteyttä muihin, nurkan takana huutaviin hevosiin. En ole ollenkaan pahoillani, sillä huolihan olisi suuri, jos kaksivuotias ei reagoisi muuttuviin olosuhteisiin mitenkään. Kyse oli kuitenkin ponin elämän toisesta retkestä kodin ulkopuolelle. Nuori ori ei tietenkään malttanut pysyä rakennearvostelussa tovia pidempään paikallaan, mutta jokaisen hevosihmisen täytyy se ymmärtää, nämähän ovat eläimiä, ei koneita. Ponin askellajit vapaana esitettynä oli itselleni suuri yllätys. Ehkä Frodon jännitys teki tepposet, joka näkyi siinä vaiheessa, kun poni ei suostunut ollenkaan laukkaamaan. Ihan mielettömän hienoa ravia sieltä irtosi, mutta laukkaa ei sitten millään. Ponini, joka kotona ei osaa mitään muuta kuin laukata! 

Tuomarit pitivät Frodosta. Ryhdikäs ja suurilinjainen ori. Sillä on ilmeikäs, hieman pitkä pää. Kaula on hyvänmuotoinen. Säkä on hyvä. Lanne on hieman pitkä. Lapa on hyväasentoinen. Lautanen on pitkä. Jalat ovat sivusta hyväasentoiset. Vasen etujalka on suppuvarpainen ja meloo ravissa. Liikkeet ovat edestä ahtaat, takaa suorat. Käynti on matkaa voittavaa, kävelee hieman suorin jaloin. Ravi on tahdikasta ja kevyttä, vielä voimatonta. Laukka on vielä voimatonta, laukkaa suorin jaloin. Rakennepisteet 8-8-8-8-8-7-8-7,5-7,5-6-7,5-9 Keskiarvo 7,6 Säkäkorkeutta nuorelle miehelle oli kertynyt jo 141cm. 

Eläinlääkärin tarkastus: Yleinen terveydentila: Kuntoluokka 3. Kaviot symmetriset ja ryhdikkäät 9. Luonne ja käsiteltävyys: Pelokas, erittäin jännittynyt 6. Ortopedinen eläinlääkärintarkastus: Ei huomauttamista 9. 

Hyväntyyppinen, hyväluontoinen poni, jossa on potentiaalia. Ori palkitaan jalostusoriina II palkinnolla ja merkitään newforestponien kantakirjan I luokkaan. Oriille myönnetään jalostukseen käyttöoikeus vuosiksi 2018-2020. Eipä liiemmin keretty juhlia, sillä kotiin palattua oli paluu arkeen. Viikko meni nopeasti töiden, treenien ja arkisten rutiinien muodossa. Perjantaina matkasimme Kottin kanssa HippoSporttiin satulansovituksia varten. Omat penkit tsekattiin ja nyt muokkaillaan ne priimaksi ponille, jotta treenit voi jatkua. Viikonlopuksi tarvitsin kuitenkin koulusatulan, joten sen kanssa teimme kompromissin leikkaamalla geelistä paloja, jotta satula istui ponin selkään hyvin. Ei pitkäaikainen ratkaisu, mutta hetkellisesti ennen muokkaamista se sai kelvata, sillä olimme menossa ratsastuskeskus Ainoon kilpailemaan. Kauden ensimmäiset ulkokisat ja samalla myös ensimmäiset kansalliset kilpailut. Tarjolla oli kuusi vuotiaille avoin Helppo A FEI:n CCI/CIC* A-kenttäkilpailuohjelma. 


Vaikka olen aina uskonut poniini sataprosenttisesti, oli vastassa kuitenkin sen verran hienoja hevosia, etten kuvitellut kuuna päivänä pärjääväni heille. Poni pötki kuitenkin radalla niin hienosti, muutamia pienia ilmakuoppia lukuunottamatta, että lopputulos riitti mainiosti sijoitukseen, heti Siiri Kyrön kaksoisvoiton perään, kolmanneksi. Ei laisinkaan huono lopputulos. Ponin kanssa olemme tällä kaudella saavuttaneet ensimmäiset sijoituksen ylipäätään helppo A -tasolla, mutta nyt myös ensimmäisen sijoituksen kansalliselta tasolta ja jo toisen peräkkäisen sijoituksen helppo A -tasolla. Jotain olemme siis talven aikana tehneet oikein ja kehitystä on tapahtunut. Kaiken kruunaa se, että poni tosiaan on minun itse kouluttamani ja tekemäni, sitä ratsastaa toinen ratsastaja vain esteillä, mutta muutoin se on täysin omaa työnjälkeäni, toki valmentajaamme apuna käyttäen. 

Vaikka itse sanonkin, on meidän hevoselämä tämän juhlan ansainnut! Niin paljon epäonnea ja huonoa tuuria on mahtunut meidän hevosharrastukseen. Sitä osaa ihan eritavalla arvostaa tällaisia pieniä, suuria asioita! 

Hyvää vappua kaikille!

6 kommenttia:

 1. Onnea kantakirjauksesta ja sijoituksesta. Ponit näyttää tosi hyviltä!

  VastaaPoista
 2. Ai että Kotti on hieno! Onnittelut sijoituksesta, ja tietty myös Frodon kantakirjauksesta! Saanko udella mikä koulusatula Kottilla on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon!
   Kottilla on satuloina Prestiget 16" penkillä, jotka yllätyksekseni olivat riittävän lyhyitä ponille. Koulusatulana on ponimalli Lucky Dressage idol D. Tuplanahkainen, vasikannahkainen penkki on oikein miellyttävä ja pitävä. Eikä ole pahan kalliita uutenakaan. :)

   Poista
  2. Kiitos tiedosta, en tiennyt tälläisesta satulasta! Hyvin ilmeisesti sunkin jalka mahtuu vaikka on ns. junnumallin satula.

   Noita 16" lyhyitä laatukoulusatuloita ei liikaa ole niin aina kiinnostaa mikä kenelläkin käytössä :) Omalla saksanratsuponilla oli Prestigen D1 Iceland ensin, sehän on tosi lyhyt (ja ihanan kallis). Vaihtui sittemmin Equipe Olympiaan joka on ollut itselle parempi. Satula odottelee kotona seuraavaa käyttäjää, elättelen (luultavasti turhaan) toivoa että sopisi tulevallekin ponille :D

   Poista
  3. Joo tämä satula ongelma on aivan kamalaa, kun ponille pitäisi olla pientä, mutta itselle suurempaa. Tätähän saa erikokoisilla siivillä ja siirrettävät polvituet auttaa ihan mielettömästi. Hyvin mahtuu istumaan, minusta ei ole ollenkaan niin kuppimainen tai sitova, kuin satulan esittelyteksti antaisi ymmärtää, mutta allekirjoitan sen, että tuossa kyllä pysyy hyvin kyydissä, vaikka alla olisi villimpikin poni :D Mä elättelen toivetta, että samat satulat menee Frodollekin.. ;)

   Poista