Blogi       ::       #Gottfrid       ::       #HFG       ::       #EPPO       ::      Muistoissa       ::      

18.4.2018

Kaksivuotiaan kanssa ponioripäiville

Hillside Forgotten Gold, aka Frodo herra on ilmoitettu ponioripäiville 21.-22.4.2018 Ypäjälle. Frodo on vasta kaksivuotias orivarsa. Yleisesti ottaen ponit esitetään ensimmäisen kerran aikaisintaan kolmivuotis keväällä. Mutta forrestereilla on mahdollisuus näyttää nuoret turpakarvansa jo vuotta aiemmin, sillä Suomessa noudatetaan kunkin rodun alkuperämaan käytäntöjä. Minulla ei itseasiassa ole minkäänlaista tietoa siitä, mihin aikaan vuodesta Englannissa ponioriit esitetään ja millä tavalla. Suomessa kuitenkin kaikki esitetään samalla tavalla eläinlääkärin tarkastuksen kautta rakennearvosteluun, jonka jälkeen ponit saavat näyttää taitojaan irtona juosten. Se onkin hyvä tapa nähdä nuorten ponien liikkumista ja käyttäytymistä, mutta mielestäni täysin turhaa ratsastusikäiselle, ratsastuskokeeseen osallistuville ponille. Joka tapauksessa otollisin aika viedä kaksivuotias näytille olisi varmasti syksyisempi ajankohta. Mutta meillä on vain yksi mahdollisuus vuodessa, joten siihen on tarttuminen. Vaikka alkuperämaassa ajankohta olisikin sama, on Englanti maantieteellisesti paremmassa paikassa, siellä ei ole tällaista pitkää ja kylmää talvea.  

Ilmoittautumisaika sulkeutui kuusi viikkoa ennen tapahtumaa. Se on oikeasti valtavan pitkä aika nuorelle ponille, sen kasvun ja kehityksen kannalta. Kun varsa näyttää oikein hyvältä maaliskuun ensimmäisenä viikkona, on sillä aikaa muuttua rysyisimmäksi kotteroksi tässä välissä. Ja mitä todennäköisimmin niin myös yleensä käy, kun kevät herää kukkaan ja ori siinä samalla. Se riski tässä nyt kuitenkin otetaan, että voi tulla karvaskin tappio varsani kanssa. Nyt kuitenkin varsani näyttää omaan silmään erinomaiselta, joskin hieman lihavalta, sillä täysin vapaa heinä on saanut pojat syömään oikein olan takaa. Meidän kengittäjäkin, joka on nähnyt eläessään melkoisen määrän nuoria ja vanhempia hevosolentoja, piti varsaamme eilen oikein hyvän näköisenä, eikä ulkoisesti rakenteesta löytänyt mitään, jonka vuoksi saisi hävetä. Kaviotkin ovat kuosissaan, erittäin vahvat ja hyvänmuotoiset, kengättömät tossukat.

Mahdollisuus olisi esittää varsa vuotta myöhemmin, tai vielä myöhemmin. Ensimmäisen kerran Suomessa noudatettiin alkuperämaan käytäntöä vuonna 2014, jolloin tähän asti ainoat kaksivuotiaat forestit ovat olleet näytillä. Horshaka Viva La Vida sekä Horshaka Je t'Aime, jotka kumpikin menivät silloin läpi. Frodo on kolmas kaksivuotias ori, joka Suomessa esitetään. Yleisesti myös forresterit menevät kolmivuotiaana tai vanhempana, tai vielä yleisemmin ovat menemättä ja ruunattu. Miksi sitten kiirehtiä oman varsan kanssa? Jos ja kun kuusi viikkoakin on kasvulle ja kehitykselle pitkä aika, on vuosi vielä pidempi. Suurin syy varmasti kolmivuotiaana näyttämiseen on kuitenkin tiedon puute siitä, että forresterit voi viedä jo kaksivuotiaana. Mistään tätä infoa ei löydy! Jos et sitä tiedä, et sitä tietoosi mistään myöskään saa. Tässä kohtaa olisi kyllä valtavasti parannettavaa infon suhteen. Sen lisäksi Hippoksen ohjeet oriin omistajille korostavat sitä, että näytettävän oriin on oltava vähintään 2,5 -vuotias! Eipä siis ihme, että oreja ei kaksivuotiaana ole liiemmin ollut näytillä. 

Toiveenahan olisi, että Frodo menisi läpi. Tottakai, ei kai sitä muuten vietäisi orinäyttelyyn. Mutta mikäli näin ei jostain syystä käy, on minulla pian huoleton elämä kahden ruunan kanssa. Turhaa oria on turha pitää orina. Jalostusaines on nähtävä kaksivuotiaasta, joko sitä on tai sitten ei ole. Tämän ikäiset eivät saa ikuisia lupia, joten se jouduttaisiin esittämään myöhemmin uudelleen, mikäli se nyt menisi läpi. Se on ihan hyvä käytäntö. Vasta viisivuotiailla oreilla on mahdollisuus saada ikuiset luvat. Suomen orimäärillä, tai ylipäätään syntyvien varsojen määrillä, ei liene olisi pahitteeksi, vaikka kaikki näytettävät nuoret oriit saisivat vuodeksi tai kahdeksi luvat. Meillä syntyy erittäin laadukkaita foresteja, hyvistä suvuista. Ns. kakkoslaatua tai heikkoja yksilöitä ei ole. Tammamäärät mitä forresterioriit saavat eivät motivoi pitämään yhtään turhaa päivää ponia oriina, he jotka edes yrittävät oriin pitoa, ovat kaikki tärkeitä!  Rotu ei kärsisi, vaikka meillä jokusen vuoden ajan laskettaisiin kaikki oriit läpi määräaikaisilla luvilla. Veikkaan, että tätä menoa, mitä forestiorien ja astutusten määrä alkaa nyt olla, meillä vielä tällainen käytäntö tulee eteen väistämättä. Syntyvyys on todella minimaalista, oreista valtaosa on jo iäkkäitä, nuorempia jalostusoreja ruunataan tuon tuosta. Jos sama meno jatkuu viitisenkin vuotta, voimme nopealla laskutoimituksella laskea, kuinka monta oria meillä enää onkaan. Viime vuonna kaksi oria hyväksyttiin uusintatarkastuksessa, yksi ori ei saanut jatkolupia. Uusia oreja ei hyväksytty ainoatakaan. Meillä on 13 jalostusoria, joista nopealla laskulla 6 on yli 17 vuotta vanhoja. Vielä edeltävinä vuosina meillä oli 5 oria enemmän. Jos kahdessa vuodessa määrä tippuu viidellä, meidän täytyisi joka vuosi saada 2,5 uutta oria, jotta määrä pysyisi edes nykyisessään. Nyt uusia oreja on tarjolla 7, kaksi on uusimassa lupiaan. Tarvitsisimme siis vähintään kolme uutta hyväksyttyä oria. Ja kuinka paljon viime vuosina on ylipäätään syntynyt oreja saati, että niitä edes haluttaisiin tuoda ponioripäiville? 

Olemme valmistautuneet pitämään Frodon oriina, mikäli se menee läpi. Meillä on silloin tarkoitus tuoda markkinoille ensi vuonna kolmivuotias ori. Mutta mikäli jalkojen välissä killuvat kulkuset estävät ponin suorittamisen ja keskittymisen työhön sekä arjen helppouden, on silloin ponin tarkoitus olla ruuna, vaikkakin sillä olisi luvat. Mitään tammarumbaa en kotitallilleni kuitenkaan ole valmis ottamaan, vaan Frodoa saisi ainoastaan siirtona tai ei ollenkaan, mikäli herraa ei pukille hypyt kiinnostaisi. Meillä on siis selkeät suunnitelmat, kävi sitten oriille niin tai näin. Jos nyt jotain muuttujia matkaan tulisi ja Frodon luvat jäisivät kiinni esimerkiksi eläinlääkärin tarkastuksesta, voisimme harkita ponin näyttöä vuoden päästä uudelleen. Meiltä on Ypäjälle pitkä matka ja Frodon edellinen traileri reissu ei kovin vakuuttava ollut. Mutta mikäli luvat eivät irtoa, on seuraava osoite Viikki ja toimenpide ruunaus. 

Tuomme kaksivuotiaan oriin näytille siksi, että se on mahdollista. Uskon, että ensi vuonna Frodo olisi valmiimpi, kehittyneempi ja todennäköisesti myös huomattavasti paremman oloinen kaikkiseltaan. Mutta toisaalta tämä kaksivuotis kevät on hyvä hetki oriin kannalta, se on vielä varsamainen, eikä aivan herännyt hormonien vietäväksi. Meillä olisi tämä kesä ja talvi aikaa miettiä, kuinka käytäntö ja kesä 2019 menisivät oriin kanssa. Ei ole mikään sivuhuutojuttu markkinoida, esitellä ja myydä omaa oriaan tammojen omistajille. Se vaatii paljon aikaa, miettimistä ja panostusta. Jos johonkin hommaan, vaikkakin harrastajana lähtee, on se tehtävä kunnolla alusta loppuun saakka. Kun oriin näyttää kaksivuotiaana, tietää, suunnitteleeko seuraavalle kesälle lomamatkaa ja etsii hoitajaa kahdelle ruunalle, vai jotain muuta. Siksi me tuomme nuoren oriimme näytille, tulevaisuuttahan tässä koko hommassa rakennetaan. Pitkäaikaisia suunnitelmia, tavoitteita ja haaveita, joita kohti jokainen päivä kuljetaan. Tämä on vain yksi etappi ja yksi risteys, jonka jälkeen osaamme taas suunnistaa seuraavaan suuntaan. 

2 kommenttia:

  1. Jäin odottamaan kuvia Frodosta tässä vaiheessa! Ainakin tähän mennessä se on ollut kovin tasapainoisen näköinen varsa, mutta tiedän kyllä mitä kuukausikin voi tehdä pienen kasvavan ponin rakenteelle :D tsemppiä teille Ypäjälle! Mä vielä arvon että jaksanko lähteä kameran kanssa ajelemaan vai en...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, edelliseen postaukseen pistin nykyhetken kuvaa ponista, talviturnu ja hilse ei houkuttele kuvaamaan sitä. Mutta nyt kahdesti pesty poni alkaa olla jo ilo silmälle! :) Tule ihmeeessä, paljon foresteja nähtävillä.

      Poista