Blogi       ::       #Gottfrid       ::       #HFG       ::       #EPPO       ::      Muistoissa       ::      

17.4.2018

Ponioripäivät - Yhdeksällä forestilla höystettynä


Lauantaina ne alkavat - Ponioripäivät, jotka tänäkin vuonna ovat kaksipäiväiset. Ensimmäisenä päivänä saa täyden kattauksen shetlanninponeja. Muita rotuja ei ole esillä lauantaina. Sen sijaan paikalla kuitenkin kannattaa olla jo silloin, jos suinkin mahdollista.  Suomen Hippos on järjestänyt iltaohjelmaa, skotlantilaisen Jane Barryn luento kello 15.00 eteenpäin. Jane Barry on pitkänlinjan shetlanninponituomari, jolla on paljon kokemusta myös muiden ponirotujen tuomaroimisesta. Lisäksi Ypäjällä on monipäiväiset kouluratsastuskilpailut käynnissä samaan aikaan. Siellä olisimme Kottinkin kanssa, jos emme olisi Frodon kanssa lähdössä ponioripäiville. Lisäksi foresti-ihmisille on Jane Barryn luennon jälkeen tarjolla yhdistyksen vuosikokous. Johtokunnassa on muuten muutamia paikkoja avoinna, joten kaikki joita kiinnostaa työskentely rodun parissa, käsi pystyyn nyt!

Sunnuntaina onkin sitten näkemistä enemmän eri rotujen muodossa. Ponioripäivillä nähdään tänä vuonna todella ilahduttava määrä foresteja. Etenkin tänä aikana, kun varsojen syntyvyys on alhainen, on mahtavaa nähdä, kuinka moni ori on tulossa arvosteltavaksi. Niitä on jopa 9 kappaletta! Olen harmitellut kahden mielenkiintoisen oriin ruunaamista. Sekä Kottin, että myös Frodon isäoriit Stackarps Pioneer ja Vernons Vision on ruunattu menneen talven aikana.  Harmittavinta tämä on omalle kohdalle siksi, etten koskaan tule saamaan Kotti II, josta kauan haaveilin. Kottin isähän ei ole ollut muutamiin vuosiin jalostuskäytössä, muutoin olisin laittanut jo II alulle. Meillä suomessa on muutoinkin vähän foresti oreja, joten kahden erinomaisen oriin ruunaaminen on valtava kolahdus. Onneksi nyt on tarjolla uusia oreja, josko niistä saisi vähäiseen joukkoon lisävahvuuksia. Etenkin siirtona saatavia oreja on todella vähän ja suomessa suvut alkavat olla niin läheisiä, että olisi hyvä saada tuoretta verta, erisukuisien orien myötä.  

Huom. Kirjoitan tekstin täysin yksityishenkilönä. Olen jättämässä pestini yhdistyksen puheenjohtajana. Tämä alla oleva sepostus oreista edustaa siis vain minua yksityishenkilönä, ei millään tapaa rotuyhdistystä.  1. Muokkaus 18.4.18 15.41 Saamieni tietojen mukaan kaksi oria on poissa. Oriit Raatilan Vision Miller sekä His excellence. Vernons Vision, joka itse on nyt valitettavasti ruuna, on jättänyt kolme orijälkeläistä. Visionin vanhin ikäluokka on vasta kolmivuotias. Näistä kolmesta ainokaisesta oriista jopa kaksi on näytillä tänävuonna. Toivon todella, että jompikumpi oreista ainakin hyväksyttäisiin. Tottakai toivon, että oma oriimme menisi läpi, mutta ennen kaikkea siksi, että Vision edusti suvullisesti sellaisia linjoja, joita Suomessa ei liiemmin ole. Vision on isänsä Fijal Jupiterin ainoa jalostukseen hyväksytty ori, ja emänsä Vernons Valetan ainoa jälkeläinen. Se on tuotu nuorena oriina Englannista. 

#HFG on porukan nuorin esitettävä ori. Se miksi Frodo viedään tänä vuonna, tarvitsee aivan oman postauksensa. Mutta New Forestit oriit on siis mahdollista esittää kaksivuotiaana, kuten alkuperämaassakin. HFG on kaksi vuotias ori, joka on edellä mainitusta oriista Vernons Visionista. Frodon emälinja on enemmän suomalaissukuista, sillä emä Hillside Yavanna on suomessa syntynyt tamma. Yavannan isä on jo ruunattu Ellilän Bramble Cocktail jolla on 24 jälkeläistä suomessa. EBCllä on yksi jalostukseen vuosiksi -12 - 13 hyväksytty orijälkeläinen Horshaka King Arthur jolla itsellään on viisi foresti jälkeläistä, joista kaksi tammoja, loput ruunia. Frodon emälinjalta ei ole vielä tullut jalostusoreja, mutta erittäin hyviä suoritusponeja ja siitostammoja. Frodo on palkittu Hippoksen näyttelykehässä I palkinnolla vuonna 2017. 

Toinen Visionilainen on kolmivuotias Raatilan Vision Miller. Tämän oriin näkemistä odotan mielenkiinnolla, erityisesti siitä syystä, että se on samasta isästä kuin omani. Tämä ori on käynyt Hippoksen näyttelyssä vuonna 2016 saaden II palkinnon, mutta kirjallinen arvostelu harmikseni puuttuu. Syy selviää Hippoksen sivuilta. Ori edustaa suomalaisille vieraampaa sukulinjaa, sillä sen emäkin on tuotu Englannista vuonna 2004. Emällä Millersford Molly III on viisi jälkeläistä, mutta toistaiseksi ei vielä jalostusoreja. Emän suku edustaa forestrunia, eli niitä poneja, jotka edelleen saavat olla forestissa vapaina.

Toinen ori, jolla on kaksi jälkeläistä näytillä on Hollybrooke Rambler. 
Tämän näytillä olevat jälkeläiset ovat siitä mielenkiintoisia, että nämä kummatkin on esitetty aiemminkin ja olivat tänä vuonna, menneellä viikolla oripäivillä tarjolla ratsuponijalostukseen.  Kummatkin oriit ovat viisi vuotiaita. Aloitamme oriista Wind in the Willows, joka on nyt uusimassa lupiaan. Se on hyväksytty NF-jalostukseen vuonna 2016 III-palkinnolla. Sillä on yllättävän suuri määrä jälkeläisiä, suhteutettuna siihen, kuinka paljon suomessa syntyy foresteja, niitä on rekisteröity 6. Ori hyväksyttiin ratsuponijalostukseen I-palkinnolla. Tämäkin poni edustaa sukulinjoja, jotka ovat suoraan englannista. Emä Sabinas Twilight on tuotu suomeen vuonna 2012. Ori on tamman ainoa jälkeläinen. Suvussa on kuitenkin paljon Suomessakin tunnettuja poneja, kuten isäori Peveril Peterborough. Joten aivan uutta, tuntematonta verta tämä ori ei edusta. 

Toinen Hollybrooke Ramblerin jälkeläisistä on sikäli itselleni mielenkiintoinen, että olen tämän oriin nähnyt livenä muutamiakin kertoja. Obsidian Elf uljas, musta forestiori. Tämä ori on näytetty kaksi kertaa ponioripäivillä, mutta sitä ei ole hyväksytty. Tänä vuonna ori oli tarjolla ratsuoripäivillä, mutta suorituskyvyn kokeessa oriilla oli huono päivä, eikä se ollut halukas hyppäämään. Sikäli sääli, sillä olen nähnyt tämän oriin hyppäämässä, ja sen intoa, kykyä ja kapasiteettia. Se ei todellakaan ollut edukseen oripäivillä. Toivon, että kaikesta huolimatta ori tuotaisiin näytille ensivuonna uudelleen, nimenomaan ratsuponijalostusta ajatellen. Nyt siis OE:n kolmas kerta, joka toden sanoo. Näinhän sanonta kuuluu.  Mainitsin jo aiemmin nähneeni OE:n livenä, mutta niin olen nähnyt myös tämän emänkin Sabinas Bettys Secretin. Tämä emätamma on samasta isästä kuin edellä esitetyn WIW:n emä, eli oriista Peveril Peterborough. Tammahan on siis myös tuotu Englannista 2012. Emänemä on Peveril Pure Magic, jonka isä on myös varmasti kaikille foresti-ihmisille tuttu Luckinton Leo. Eli varsinaisesti ei mitään vieraita sukuja edustava ori ja hyvin paljon suvullisesti Wind in the Willowsin kanssa. Jään mielenkiinnolla odottamaan, mitä tuomarit tämän oriin kohdalla tänä vuonna toteavat. Ori on omaan silmääni juuri sellaista, josta itse todella paljon pidän. Vähän kevyemmän ja sporttisemman mallista, mutta valitettavasti ei ehkä niin sitä rotutyyppiä, jota Suomessa halutaan. Veikkaisin, että esimerkiksi Hollannissa tai Saksassa tämä ori voisi mennä helpommin läpi. 

Sitten oreihin, joilla kaikilla on eri isät. Aloittakaamme aakkosjärjestyksessä. 

His Excellence on kolmivuotias ori saksassa syntyneesta oriista Park's Talentista. Park's Talent on varmasti kaikille tuttu, harrasti rotua tai ei. Oriilla on suomen tietokannassa 21 jälkeläistä. Tämä tarjolla oleva ori on siitä mielenkiintoinen, että se on samasta isästä, kuin Frodon kaverina oleva Sky Rocket. Ja itseasiassa saman kasvattajankin, kuten myös Obsidian Elf. HE:n emä on niinikään Englannista 2012 tuotu tamma Staghill Fillie, joka on valitettavasti viime vuonna kuollut. Tammalle kerkesi syntyä vain kaksi jälkeläistä, joista vanhempi ori His Highness oli viimevuonna ponioripäivillä, mutta sitä ei hyväksytty jalostukseen. Staghill Fillien isä on englannissa vaikuttanut ori Romeo Bear.

Klockas Nikolai on viisivuotias, jo kertaalleen hyväksytty ori, joka on nyt uusimassa lupiaan. Sillä ei ole vielä syntyneitä jälkeläisiä. Ori hyväksyttiin vuonna 2016 I-palkinnolla NF -jalostukseen. Sen isä on Klockas Junost, joka on oriista Klockas Emir, jonka isä edustaa vielä Gunn-Brittin hienoa Klockas kasvatusta, Klockas Zimon. Tässä on ori, joka on pitkän ja laadukkaan kasvatustyön tulos. Yhden kasvattajan käsialaa, noin monessa polvessa, nimenomaan orien osalta. Kuinka moni kasvattaja on pystynyt samaan? Klockas Nikolain emä on Klockas Belladonna. Tässä kohtaa sukuja katsellessani tämä ori alkoikin kiinnostaa itseäni ihan toisella tavalla, sillä emänisä on Bazuun. Bazuun on ori, joka on myös Kottin emänisä ja mitä mahtavin esteponi. Se on kilpaillut Gottfridin säkäkorkeuden kokoisilla radoilla! Ja miten paljon olenkin seurannut sen jälkeläisiä, nimenomaan emänisänä ollessa, olen huomannut, että kaikkia yhdistää poikkeuksellisen hyvä hyppykyky. Laitanpa miltei pääni pantiksi, että tämä ori tulee menemään läpi ja kirkkaasti! 

Ponikujan Hugo on kolmivuotias ori, jonka isäori on niinikää Klockas poneja, Klockas Ikaros. Ja Klockas Ikaroksen emä on sama kuin K. Junostilla, eli Klockas Belladonna. Ikaroksen isä on tunnettu ori Park's Tambour. P.Hugon emä on Ponikujan Hulmu. Jonka isä on jo äskeisen oriin kohdalla mainittu Klockas Zimon. Hulmun emä on V.V. Hangel Hulmu, josta suvut lähtevät ruotsin kautta englantiin. Ponikujan Hugo on saanut I-palkinnon Hippoksen näyttelystä vuonna 2016. 

Näissä kahdessa oriissa on nyt helposti huomattavissa tämä suomalaisten orien vähyys ja se, kuinka ponit alkavat väistämättä olla enemmän ja enemmän sukua toisilleen. Tämän takia toivoisinkin uutta verta jalostukseen, yhtään väheksymättä näiden kahden oriin tarvetta. Nämä oriit nyt sattuivat vaan hyvin olemaan esimerkkinä siitä, miten suvut meillä Suomessa alkavat pyöriä ympyrää. 

Sitten seuraavaan kolmivuotiaaseen oriin. Rosalie's Rebel. Isäoriista RIP's Debut de la Vie. Debut on jo iäkäs, Suomessa vaikuttava ori, joka kuitenkin iästään huolimatta kilpailee vielä täyttä häkää. Se on Ruotsissa syntynyt. Debutin isä on Peregrin, jolla on 95 jälkeläistä. Peregrinin isä on englantilainen Burton Starlight, joka on vuonna 1960 syntynyt ja kuollut 1989. Oriilla on huikea määrä jälkeläisiä 393 kappaletta. RR:n emä on Rosalie's Miracle, jonka isä on Klockas Zimon. Emänemänisä on Suomessa vaikuttanut ori Peveril Providence. Rosalie's Rebel on palkittu kaksi kertaa Hippoksen varsanäyttelyissä II-palkinnolla vuosina 2016-1017.

Viimeisimpänä, muttei lainkaan vähäisimpänä on ensimmäistä kertaa näytille tuleva viisivuotias ori Satampra Zeiros. Sen isä on Lunnalyckans Artist, joka on oriista Willoway Goldigger. Artistin emälinjassa kertaantuu jo edellä mainittu ori Burton Starlight. SZ:n emä on Rosy Zillah, jonka isä on juuri 30-vuotis syntymäpäiviään juhlinut,  Suomessa vaikuttava ori Ricardo Zaccardi. Rosy Zillahin emä on Mary Hannah, jolla on 10 jälkeläistä. Satampra Zeiros on emänsä ainoa jälkeläinen tällä hetkellä.  Satampra Zeiros on palkittu II-palkinnolla Hippoksen varsanäyttelyssä vuonna 2015.

Oikein mielenkiintoisia oreja siis tulossa näytille, toivottavasti mahdollisimman moni saisi luvat ja päätyisivät myös jalostuskäyttöön. Siihen taas tarvitaan tammanomistajia, jotka astuttaisivat ja käyttäisivät saatavilla olevia oreja mahdollisimman paljon ja monipuolisesti. Jokainen jalostusori on rodullemme erittäin tärkeä!

Jos satut paikalle, saa tulla nykäisemään hihasta. Ypäjällä nähdään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti