Blogi       ::       #Gottfrid       ::       #HFG       ::       #EPPO       ::      Muistoissa       ::      

8.6.2018

On niin helppoo olla onnellinen!


Kisamatka Takkulan ratsastuskouluun alkoi aamuvarhaisella. Poni pestiin ja kuurattiin edellisyönä, sillä maaseutumatkailu kotiseudulle ylioppilasjuhliin venytti edeltävän päivän pitkälle yöhön. En kerennyt edes letittää ponia kotona. Vähiin jääneiden yöunien jälkeen lähdimme aamulla kohti Lahtea, jossa tarkoitus oli mennä kaksi luokkaa.

Luokkavalintamme kilpailuihin oli nuorille hevosille avoin helppo B FEI lasten esiohjelma A, sekä kaikille avoin helppo A FEI CCI/CIC* kenttäohjelma A. Päivä alkoi nuorten hevosten luokalla, jossa kahdeksan ratsukon joukossa starttasimme viimeisenä.  Letitin ponin pikaisesti trailerissa, jonka jälkeen kimpsut ja kampsut päälle, jotta pääsimme veryttelemään.


Koska poni herätettiin aamulla makuultaan ja lastattiin samantien traileriin, täytyi sitä kävelyttää hyvin, ennen kuin siltä voi vaatia mitään muuta. Kävelyiden jälkeen aloitimme isolla laukalla ja loivilla vastalaukkakaarilla, sillä se on tässä hetkessä paras tapa saada poni vetreäksi ja pehmeäksi kyljistään.  Vähän ravia, jossa takaosa aktiiviseksi ja sen jälkeen lisää kävelyä. Ennen radalle menoa poni saa halutessaan käydä puskapissillä, ja niin tehtiin nytkin. Onneksi aivan verryttelykentän vieressä oli sopiva viheriö, jossa poni sai asiansa hoidettua.Päivän ensimmäinen rata otettiin iisisti, sillä odotettavissa oli todella lämmin päivä ja mehuja oli säästettävä vielä iltapäivään. Juuri ennen radan aloitusta herättelin ponin pienellä keskilaukalla, josta siirtyminen raviin ja suoraan alku tervehdykseen.
Radalla poni pääsi vähän valahtamaan hitaaksi pohkeelle, en vain ratsastanut sitä riittävän hyvin avuille ja pitänyt sitä avuilla, jonka vuoksi usea huono siirtyminen ja ennen kaikkea sellainen huonon suorituksen fiilis. Ajoittain meillä oli pätkiä, joissa tuntui tosi hyvältä, mutta päällimmäisenä radan jälkeen oli vähän keskinkertaisen suorituksen fiilis, sillä olisimme voineet olla niin paljon parempia. Tuomari olikin kirjoittanut paperiin, että uskalla vaatia enemmän. Se oli itselläkin radan jälkeen päällimmäisenä mielessä. Tällainen sunnuntain hölkkäilyksi käypä suoritus toi kuitenkin 67,404% jolla olimme luokassa toisia. Sijalukukin jäi vain alapisteiden ratkottavaksi, sillä meillä oli voittajan kanssa samat prosentit.Palkintojen jaon jälkeen ponille mash elektrolyyttien kera ja poni traileriin nautiskelemaan heiniään. Ennen seuraavaa starttia poni kerkesi lepäillä reilun tunnin trailerissa, ennen toista varustamista. Koska ponilla oli jo takana yksi startti, se ei varsinaisesti tarvinnut muuta kuin kävelyä ja nopean herättelyn ennen starttia. Ja verryttelyssä poni tuntuikin aivan super hyvältä! Radalla päätin ottaa kaikki irti, mitä ponista lähtee. Sen ei tarvinnut enää säästellä voimiaan. Taas samalla tavalla radan aloitukseen, pienen keskilaukkaspurtin saattelemana, josta sainkin raviin todella hyvän fiiliksen. Tässä radassahan ei edes ole alkutervehdystä, joten koko keskihalkaisijan sain vain ratsastaa ponia ajatuksella eteenpäin. Ensimmäinen ympyrä meinasi hyytyä, mutta olin itse hereillä ja sain ponin nopeasti takaisin siihen hyvään fiilikseen. Keskiravi lähti erittäin kivasti, se vähn hyytyi loppua kohti, eli ei ollut alusta loppuun samalla swungilla. Laukka pyöri erinomaisesti, keskilaukat olisi voinut ratsastaa huolellisemmin, mutta sujuvat vastalaukat ja siirtymiset. Lopputervehdykseen jossa ensimmäistä kertaa olin oikeasti aivan super tyytyväinen poniin ja sen lisäksi omaan ratsastukseeni. Sanoinkin heti miehelleni, että jos tällä suorituksella ei sijoitu, niin sitten ei millään!


Toinen tuomareista pitikin radastamme aivan huippuprosenteilla, mutta toinen ei sitten nähnytkään meissä oikeastaan mitään hyvää. Tasaista kutosta ja puolikasta, jolla olisimme olleet vasta yhdeksäntenä! Onneksi tämä toinen piti meistä huomattavan suurella erolla muihin nähden, joten olimme lopulta 3./18 Ei meidän suoritus virheetön ollut, siellä oli siirtymisiä, joissa olisi voinut olla huolellisempi, pientä vinoutta muutamissa kohdissa, keskiaskellajit olisi voinut olla parempia. Mutta se fiilis mikä radalla oli omassa ratsastuksessa, sitä en ole aiemmin kokenut kisaradoilla. Loppujen lopuksi tulokseksi 65,978%On mahtavaa huomata, että työ tuottaa tulosta. Ei pelkästään sijoituksia, vaan sitä hyvää tunnetta siitä omasta tekemisestä. Sitä, että saan ponin ratsastettua radalla yhtä hyvän tuntuiseksi kuin kotona. En hätäänny enää yhdestä virheestä, vaan pystyn kokoamaan paketin takaisin ja jatkamaan radan loppuun asti. Ja että pystyn ratsastamaan radan kaikki tehtävät rauhassa, yksi kerrallaan.
Tällä kaudella olemme kehittyneet aivan hurjasti ja sehän näkyy sitten radalla ja tuloksissa. Miettikääpä, maaliskuussa nappasimme elämämme ensimmäisen sijoituksen helppo A luokassa. Sama toistettiin heti uudelleen kansallisissa kilpailuissa. Ja taas uudelleen! Seuraavaksi olemmekin menossa estekilpailuihin ja kouluaitojen sisällä tanssimme vasta heinäkuussa Lappeenrannassa, jossa aiomme startata ensimmäistä kertaa  nuorten hevosten vaativa B -tasolla! 10 kommenttia:

 1. Olen kyllä niin onnellinen siitä kuinka teillä on kisat sujuneet! Ponisi on upea ja olet tehnyt sen kanssa hienoa työtä! Mielenkiintoista nähdä mitä tulevaisuus ollenkaan tuo teille tullessaan,ja missä lajissa, sen verran monipuolinen poni tämä vaikuttaa olevan. Minusta on mahtavaa että poni pärjää siinä missä hevosetkin. Olen aina haaveillut ostavani aikanaan laadukkaan ponin (saattaa vaan olla hiukan vaikea löytää riittävän iso, koska en ole aivan pienimmästä päästä jos en nyt mikään hujoppi olekaan) jahka hevosestani aika jättää ja tällaisten blogien lukeminen vain pahentaa ponikuumetta. Nykytilannehan on se, että hevosta ei enää ole niin että joko tässä kohta pitäisi laittaa (ponin)ostohousut jalkaan?;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minäkin olen ihan super onnellinen, että huonon hevostuurini jälkeen minulla on vihdoinkin tällainen kaveri, jonka kanssa voi treenata ja kilpailla ihan tosissaan. Toivon, että tästä tulisi tyttärille laadukas kilpakaveri, mutta vielä täytyy kypsytellä heidän hevoskärpäsen puremaa ja toivoa, että innostuvat todella tästä harrastuksesta.


   Ei muuta kuin etsimään sopivaa ponia ajan kanssa. Kun panostaa hyvään käyntiin ja laukkaan, niin on pitkällä, ravia voi muokata paljon treenaamalla. Se oli meillä Kottin ostossa tärkeinpiä pointteja. Hyvä laukkainen poni on oiva valinta, sillä pääsee helposti mihin lajiin vain.

   Poista
 2. Teilläpä on sujunut kisoissa mainiosti! Onnittelut hyvistä radoista sekä sijoituksista. Näytätte kyllä upeilta ja olette kyllä sijoituksenne ansainneet. Tämä oli oikein kiva postaus ja tykkäsin, kun tekstin seassa oli niin paljon kuvitusta! :)

  elaimetsydammessa.blogspot.com

  VastaaPoista
 3. Ihan upeaa suorittamista ja kehittymistä teiltä, oot tehnyt älyttömästi töitä tämän menestyksen eteen, etkä ole luovuttanut! On ihanaa seurata teidän menoa ja kehittymistä, tästä tulee aina niin hyvä mieli!

  pollenkirjakarsina.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Töitä tämän eteen on kyllä tehty koko ratsastushistoria, 22-vuotta. Välillä on kyllä luovuttaminenkin ollut mielessä, mutta kyllä ne kaikki vastoinkäymiset kuittaantuu tällaisilla päivillä! Täytyy vaan jaksaa uskoa omaan tekemiseen ja jatkaa, vaikka välillä tuntuisi hankalalta. :)

   Poista
 4. Etkö ole vähän liian pitkä ponille?

  " Eikö kenelläkään käynyt mielessä, että liian pienen ponin voi vaihtaa suurempaan? " sinun sanoja lainaten vuonna 2015 kirjoittamastasi postauksesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksnkertaiseen kysymykseen yksinkertainen vastaus. En ole.

   Poista
  2. Minusta kyllä, koska jalkasi alkaa mennä reippaasti yli ponin mahalinjasta..

   Poista
  3. Hmmm. Oletko yhtään katsellut mm. Saksalaisia tai Hollantilaisia miehia hevostensa selässä? Ei siis kovin pätevä mittari, tai miesten täytyisi laittaa ratsunsa vaihtoon..

   Minä en ole Kottis myymässä, eikä sille ole pienempää, koulutustaitoista ratsastajaa. Toisaalta se ei ole edes asia, johon anonyymiltä netin kautta ottaisin mielipiteitä vastaan, vaan kyllä näissä koko asioissa ollaan ihan ammattivalmentajien kanssa oltu yhteisymmärryksessä siitä, että olen täysin kelvollisen kokoinen Kottille. Pitkät jalat eivät ponia haittaa, se on vain itselleni hankalampaa - raaja ei saa tehdä laajoja siirtoja ja jalkaa käytetään yläpohkeella (niin kuin kuuluisi isompienkin kanssa tehdä!). Olen kuitenkin sen ikäinen, että pystyn itse päättämään hyväksynkö sen, että opettelen hienovaraisemmat avut, vai hankinko isomman ponin. Kotti pystyy allani suorittamaan hyvin vaativa b radankin, joten en usko, että sitä kauheasti on pituuteni haitannut, olen sen kuitenkin alusta saakka itse kouluttanut.

   Ja tällaiset ponit eivät ole työssäkäyvän kukkarolla ostettavissa, ei tässä koossa eikä isompana, joten minä enemmän kuin tyydyn tähän ja ylpeä ratsastan sitä, joka ikinen kerta kun nousen sen selkään.

   Poista