Blogi       ::       #Gottfrid       ::       #HFG       ::       #EPPO       ::      Muistoissa       ::      

8.7.2018

Moniponi valmistautuu vaativaan

Kottin tyylinäyte maastoestetreeneistä Pauliina Swindellsin valmennuksessa

Kottin kanssa olemme treenanneet määrätietoisesti kohti Lappeenrannan kisoja, ensimmäistä vaativan rataa. Lähtökohtaisesti tavoitteena on saada vain reilusti hyväksytty rata, sillä vasta viime kuussa päätimme, että nostamme ponin vaativiin tänä vuonna. Eikä me sitä tehtäisi, ellei poni olisi siihen kykenevä, mutta kieltämättä tämä viimeinen kuukausi on ollut yhtä uuden oppimista ja opettelua sekä ponille, että myös minulle.  On opeteltu vaihtoja, "baby avot" on vaihdettu aikuisten hevosten vaatimustasolle ja sulkutaivutukset on kaiveltu esiin ihan tosissaan. Kokoamisastetta, lisättyjä askellajeja ja siirtymisiä. Melko tuhti paketti lyhyelle aikaa raapaista kisakuntoon. Tyhjästähän me emme toki ole lähteneet tekemään, vaan kaikkia asioita on jo ponille esitelty jo aiemmin ja ponia on koko aika valmisteltu tulevaan, mutta nyt niitä on työstetty ihan oikeasti  ratavalmiiksi. Oikeastaan kaikki muu tuleekin yhtä varmasti kuin junan vessan toiminta, mutta vaihdoissa on vielä keskeneräisyyttä ja ajoittain hankaluuksia. Ne eivät tule varmasti kouluratsastustyylillä tyylipuhtaasti. Mutta radalla tehdään sitten toimintasuunnitelmat sen mukaan miltä poni tuntuu, joko vaihdetaan lennosta puhtaasti tai käynnin kautta. Tai kaikkea siltä väliltä levaden ja pierupukkiloikkien kera. 

Huhtikuun Ainon kisoista © aaveen.net

Treenit ovat olleet pääasiassa valmennuksissa. Olemme vähän myös kaksistaan treenanneet helpompia asioita, kuten laukanvaihtoa valmistelevia käyntivaihtoja, jotka onnistuvat ponin kanssa oikein hyvin. Lisäksi vaihtojen vastapainoksi on täytynyt pitää huolta myös vastalaukasta, sillä ne eivät saa estää toisiaan. Kun poni hoksasi vaihdot, hävisi vastalaukat hetkeksi täysin, sillä Kotti tarjosi vain vaihtoja -> helpotti omaa työtään vaihtamalla myötälaukaksi. Taivutuksia varten olemme tehneet paljon ympyrällä taivutteluja, jotta ponista on saatu irtonainen kaulastaan. Rokotuksen jäljiltä sen kaula jäi pitkäksi aikaa tönköksi. 

Poni on myös saanut nauttia hieronnasta, maastoilusta ja kesästä. Kuivan kauden takia maastoilumme on painottunut hitaampiin askellajeihin, pääasiassa käyntiin ja raviin. Normaalisti meillä on viikottain yksi laukkatreeni, jossa vain laukataan eteenpäin isoa laukkaa, niin pitkälle kuin reitit antavat myöten. Kuivuus on kuitenkin kovettanut tiet niin koviksi, että olemme joutuneet pitämään taukoa tästä ja se näkyy kyllä ponissa. Se olisi niin kroppaa avaavan laukkatreenin tarpeessa etenkin, kun sitä on nyt koottu ja kasailtu sileällä toden teolla. 

Kotti on käynyt myös estetreeneissä viikottain. Tällä viikolla olikin kokonainen viikonloppu kenttäratsastaja Pauliina Swindellsin rataeste- ja maastoestetreenien muodossa. Kotti suoritti vaaditut tehtävät tyypilliseen tapaansa. Elämänsä ensimmäinen kolmoissarjakin tuli hypättyä. On se vaan sellainen poni, että tuskin toista samanlaista koskaan tapaammekaan. Oikea monitoimiponi!

© aaveen.net

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti