Blogi       ::       #Gottfrid       ::       #HFG       ::       #EPPO       ::      Muistoissa       ::      

5.10.2018

Ponilandiassa tarhataan nykyisin laumanaHaaveena oli kauan ponilandia, jossa jokainen ponimme voisi elää sulassa sovussa, samojen aitojen sisällä. Pienenä laumana. Mutta ajatus ja etenkin sen toteutus eivät tuntuneet mitenkään olevan realistisia. Kuinka yhdistää kolme ponia, kaksi ruunaa ja yksi ori, Ilman ylimääräisiä sairaslomia tai eläinlääkärilaskuja.  

Hevoset ja tietenkin myös ponit ovat laumaeläimiä. Laumassa ne saavat toteuttaa luontaisia tarpeitaan ja kommunikoida lajitoveriensa kanssa aivan toisella tapaa kuin yksin tarhauksessa. Laumaelämä on poneille luonnonmukaista ja hyödyllistä. Luonnossa hevosia ei kuitenkaan kengitetä eikä varsinkaan hokiteta. Niitä ei myöskään loimiteta tai edes väkisin yhdistetä tiettyjä yksilöitä samaan laumaan. Luonnossa hevonen valitsee itse laumansa ja paikkansa. Minä en kuitenkaan kykene tarjoamaan poneilleni aivan sellaista luxusta, ja tilatkin ovat lopulta rajalliset. 

Tallin kuningas Kotti on laiduntanut ja tarhannut yksinään siitä asti, kun Simo lopetettiin. Sopivaa kaveria ei ole ollut. Tänä kesänä Kotti kuitenkin sai arvoisensa kaverin ja Eppo sai luvan tunkeutua Kottin plantaaseille. Siitäkös yksinäiseen ylhäisyyteen tottunut poni otti aluksi nokkiinsa. Pian kuitenkin tunkeilijasta tuli Kottin paras kaveri. Eppo on ollut mainio ystävä, se tyytyy olemaan pienen lauman toinen, kaikessa, joten ongelmia ei näillä kahdella ponilla ollut. 

Iso pää, korvat eivät mahtuneet kuvaan.

Frodolla taas on ollut kaverinaan koko ajan  orivarsa. Kesän alussa varsa vaihtui toiseen, mutta meno jatkui samanlaisena. Seura on ollut ponioriin kehitykselle erittäin tärkeää. Frodo on ollut se joka määrää, joten se on saanut oriiseen tiettyä karskeutta ja itseluottamusta. Pomon roolissa Frodosta on kasvanut iso, nuori ori. Ei kuitenkaan mikään karski, onneksi. Mutta selväksi on tullut, ettei Frodo ole pahnanpohjimmainen luonteeltaan. 


Missio kolmen 
ponin yhdistäminen.


Kuinka kaksi vanhempaa ruunaa ja nuori ori tulisivat toimeen. Kolmesta ponista, joista kaksi on ollut koko ajan oman elämänsä johtajia, pitäisi saada sopuisa lauma. Se oli alusta asti selvää, että Kotti ei luopuisi vallastaan edes suuremmassa hädässä, oli siis vain Frodosta kiinni, kuinka homma toimisi. Ja ajatuksissani jo näin, ettei toimisi. Frodo on kesän aikana opetellut hyppäämään kaverin selkään. Ja sellaisen erehdyksen tehdessään Kottin kanssa, jälki voi olla todella karmivaa. 

Ajankohdaksi kaavailtiin loppukesää, kun tärkeimmät kisat olisi takana. Siltä varalta, jos jotain sattuisi. Tärkeintä oli, että ponit olisivat vielä laitumella, jossa on tilaa reilusti kirmata karkuun, ennen kuin aita tulee vastaan. Tarhassa yhdistäminen ei mitenkään onnistuisi, siellä ei olisi riittävästi tilaa selvitellä arvojärjestystä. 


Ponit päättivät kuitenkin toisin. Eräänä aamuna laitumelta alkoi kuulua epämääräistä melua. Kotti komensi nuoren oriin ruotuunsa ja piti huolta joukon pienimmästä, parhaasta kaveristaan Eposta. Muutaman päivän ajan Kottin oli varmisteltava, että tulokas on varmasti ymmärtänyt paikkansa lauman alimmaisena. Ja niin simppeliä se oli. Kesken kiireisimmän kisakauden.

Ei siihen tarvittu muuta kuin Frodon kutiava kankku ja aitatolppa, johon ihan vähän pyllyä rapsutettiin. Hupsista vain ja aita oli maassa ja Frodo väärällä puolen aitaa. Kotti oli samantien etujalat ojossa kertomassa nuorelle miehelle paikkaansa ja Frodo tyytyi kohtaloonsa.  

Nyt ponit ovat siirtyneet jo tarharuokintaan täysin, vaikka laitumet huutaisivat syöjiään. Liian viileät yöt ja aurinkoiset päivät kuitenkin alkavat olla terveysriski ja laiduntaminen sai jäädä ensi kesään. Tarhassa poneilla on tilaa ja kesällä rakennettu sääsuoja. Mikäs sen parempaa, että kaikki tulevat toimeen hyvin keskenään. Leikkisät ponit painivat välillä keskenään, mutta jo seuraavassa hetkessä rapsuttelevat toisiaan onnellisena. 


Ryhmätarhaus aiheuttaa pieniä haasteita, mutta niistä lisää tuonnempana. Muistakaa seurata meitä instagramissa, siellä mm. Ainon ja Eppon ensimmäisistä estetreeneistä videoita!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti