Blogi       ::       #Gottfrid       ::       #HFG       ::       #EPPO       ::      Muistoissa       ::      

13.2.2019

Testaillaan testailemisen ilosta vai kuinka?

hertjekker.net

Jalostukseen tarjottavan (ja erityisesti käytettävän) oriin omistajalla on velvollisuuksia. Oria on näytettävä, käytettävä ja kaiken sen lisäksi testattava kaiken maailman testeillä, ponioripäivien valinnaisen ratsastuskokeen lisäksi. 

CEM -testi
CEM -testi koskee aivan kaikkia jalostukseen käytettäviä oreja, rodusta riippumatta. Suomenhevosilla testi on pakollinen mikäli oria käytetään keinosiemennyksellä (nopean googlailun tulos, suokki-ihmiset korjaa, mikäli tämä on vanhentunutta tietoa.) CEM tutkimuksella selvitetään, ettei ori oli kohtutulehdusbakteerin oireeton kantaja. Jos CEM testiä ei ole tehty, oriilla ei ole siitosoikeutta, eikä sen varsoista saa KTK -kelpoisia. 

MYOTONIA 
Myotonia on ikävä  lihassairaus. Hollannista on löydetty kaksi NF-ponivarsaa, joilla on diagnosoitu kongenitaalinen myotonia (synnynnäinen lihasjäykkyys). Aiemmin vastaavaa sairautta ei ole tavattu hevosilla, ihmisillä ja vuohilla kyllä. Hollannissa oriit on testattu geenitesteillä vuodesta 2012 asti. Hollannissa menestynyt kilpa- ja jalostusori Kante's Rodaldo ja tämän kolme jalostusorijälkeläistä on todettu sairauden kantajaksi. Suomessa oriit on testattu keväästä 2013 alkaen. Myös alkuperämaan kantakirja ja erimaiden tytärkantakirjat testaavat oriit sairauden ehkäisemisen vuoksi. Suomessa orien testaukset hoidetaan kuntoon viimeistään jalostusoikeuksia hakiessaan ponioripäiviltä. 

Myotoniasta kärsivät ponit sairastuvat ensimmäisen elinvuoden aikana. Poneilla on suuria liikkumisvaikeuksia jäykkyyden takia. Sairastuneet varsat voivat kaatua yrittäessään liikkua ja oireet voivat vaikuttaa epileptisiltä, mutta varsa yrittää nousta uudelleen ylös. Sairastavat varsat kuitenkin syövät, juovat ja ulostavat aivan normaalisti. Oireet johtuvat luurankolihasten solujen proteiinikanavien toimintahäiriöstä, joka johtaa lihasten rentoutumisen toimintahäiriöihin.

hertjekker.net

PSSM1
Rodustamme on ikävä kyllä löytynyt pssm -kantajia. Ja nyt tästä vuodesta lähtien jalostukseen tarjottavat oriit on testattava taudin varalta. PSSM on myös lihassairaus, joskin yleisempi kuin myotonia. Sairauden tyypillisimpänä oireena pidetään lannehalvaustaipumusta, mutta oireet voivat vaihdella lihaskivuista ja -krampeista aina lihaksen surkastumiseen asti. Oireet johtuvat epänormaaleiden sokeriyhdisteiden  kertymisestä lihaksiin, pahentuen vähäisen liikunnan ja tärkkelyspitoisen ruokinnan seurauksena. 

Jotenkin tiesin jo odottaa, että rodustamme tullaan löytämään PSSM kantajia, ennen kuin niitä kerettiin löytää. Eikä siinä kauaa aavistuksillani tarvinnut odottaa, kun sellainen tosiaan löytyi. Olen aika tiiviisti seurannut erilaisten perinnöllisten tautien leviämistä hevosilla. Ei ole kauaa, kun kukaan ei edes tiennyt mikä PSSM on, kymmenen vuotta on lyhyt aika. Yht'äkkiä kantajia alkoi löytyä ensin tinkereistä, sen jälkeen vähän sieltä ja täältä, eri roduista. Onko syynä ollut se, että pitkään tyydyttiin kuvittelemaan, ettei tauti koske meidän rotua, ja näin ollen poneja ei ole testattu? Vahvasti uskon, että tässä on suurin syy. Poneilta ei myöskään vaadita rtg-kuvia edes osteokondroosin varalta, vaikka siinäkin on hyvin ikävä osittain perinnöllinen ongelma. Lisäksi minä olen sitä mieltä, että pelkästään orien testaus ei auta. Perinnöllisiä ongelmia voi kantaa myös tamma ja mikäli nämä ongelmat haluttaisiin todella karsia rodusta mahdollisimman äkkiä pois, olisi kaikki jalostukseen käytettävät yksilöt testattava sukupuolesta riippumatta ainakin pssm varalta.

Vaikka oreille ei olisi tullutkaan pakollista testausta, oli meillä aikomus testauttaa oma oriimme pssm varalta, sen lisäksi ori tullaan myös kuvauttamaan irtopalojen varalta. Mikäli haluan tarjota omaa oriani jalostukseen, haluan olla 100% varma, ettei se kanna mitään perinnöllisiä ongelmia. Jalostuksen tarkoitus ei ole lisätä määrää, vaan tuottaa terveitä ja laadukkaita rotuyksilöitä. Niin moni asia voi mennä muuten pieleen, että turha riskinotto mahdollisista piilevistä ongelmista on suorastaan typeryyttä. Olen kuitenkin positiivisesti yllättynyt ja iloinen siitä, että Suomessa vaaditaan edes foresti oreilta nyt myös pssm -testaus. Testit ovat pieni hinta siitä, että ikävät ongelmat saadaan karsittua rodusta pois.

herjekker.net
Tulevaisuudessa wffs? 
Warmblood fragile foal syndrome on hevosella kehon kudoksiin vaikuttava sairaus. Wffs on resessiivinen, eli piilevästi periytyvä geenivirhe, mikä tarkoittaa, että yksilö voi olla kantaja, mutta se ei näy yksilössä ulospäin. Sairautta on nyt tavattu lämminveristen ratsuhevosten populaatiossa. Samantyylistä sairautta, eri mutaatiolla on tavattu quartereissa. Sairaan varsan saadakseen molempien vanhempien täytyy olla kantajia. Geenivirheen kantajaksi, mutta terveenä olevaksi varsaksi riittää, että toinen vanhemmista on geenivirheen kantaja. Toistaiseksi tautia ei siis ole tavattu muilla roduilla, mutta eiköhän se ole vain ajan kysymys, kun sellainen löytyy.


Sallis Lindqvist photography

Nyt vain odotetaan, että Hillside Forgotten Goldin tulokset tulevat ja tottakai toivotaan parasta, ja pelätään pahinta. 

2 kommenttia:

 1. Luomuna astuvalta suomenhevosoriilta pitäisi ottaa CEM-testi viiden vuoden välein. Tämä on mitä ilmeisimmin kaikessa hiljaisuudessa ilmestynyt lause Hippoksen sivuille. Eviran, tai siis nykyisen Ruokaviraston sivuillakin puhutaan vielä vain tuosta keinosiemennykseen käytettävistä oreista. Tämä aihe on sillä tavalla ollut meilläkin tuolla tallilla tapetilla, kun tuo ystäväni on yrittänyt ottaa orinsa takia asiasta selvää ja kaikki puhuu eri tavalla. Kyse kuitenkin oikeastaan isosta asiasta ja siitä ei tiedoteta tarpeeksi hyvin, edes eläinlääkäreitä.
  Ja ystäväni kertoi juuri tässä pari päivää sitten, että jollain orien omassa ryhmässä oli kaikilla sama ihmettely ja osalle oli myös tullut jotain sanktioita. Jotenkin tuntuu, että tässä maassa muutetaan monia ohjeistuksia ja sääntöjä paljon niistä meteliä pitämättä, ja sitten ruvetaan rankomaan, kun ei ollakaan noudatettu ohjeita. Valtaosa varmasti tottelisi heti, jos tulisi tarpeeksi hyvissä ajoin muutokset tietoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tätä mä vähän ajattelinkin suokkien kohdalla, vaikka hevosjalostusliiton sivuilta tuon tiedon otin. Hyvä kun oikaisit! Ellin kanssa juuri puhuttiin, että missään ei tiedoteta testeistä ja oli aivan ymmällään, kun tänään testejä otettiin, ei ollut kuullutkaan pssm testin tarpeellisuudesta. No siitä tosin en minäkään ollut kuullut, kun sitä ei missään ole infottu. Yhdistyksen kuolemaa elävät nettisivut satuin eilen aukaisemaan ja sattumalta moisen tiedon löysin ja muutamia kertoja silmiä hieraisin. Kukaan tuskin johtokuntaa lukuunottamatta moista testitarvetta edes tietää. Kyllä noista kuuluisi yhdistyksenkin pitävän isoa meteliä, kun vakavista sairauksista on tosiaan kyse, ei mistään ihan pienistä asioista. Etenkin, kun tiedotus tähän maailman aikaan ei ole enää vaikeaa..

   Poista