Blogi       ::       #Gottfrid       ::       #HFG       ::       #EPPO       ::      Muistoissa       ::      

9.6.2019

Kuraa, muttei kunniaa

Kisareissu Mikkeliin oli kokemus..


12  vuotta hevosia omistaneena on tullut käytyä ympäri maakuntia isommissa ja pienemmissä paikoissa. Talleissa, luxuslukaaleissa ja myös siellä ladon takana, kisoissa. Vastaan on tullut jos jonkinmoisia tilaratkaisuja niin verryttelyn kuin parkkipaikankin suhteen, mutta sen lisäksi myös pohjia.

Maneesittomalle ratsastajalle ei ole aivan sama millaisella pohjalla ratsuaan liikuttaa. Itseasiassa luulen, että olen vielä aavistuksen tarkempi pohjien kunnosta. Liian kova ja/tai liian pehmeä pohja ei hevosta vielä vahingoita yhden kisapäivän aikana. Paras ratkaisu kestävien jalkojen kanssa on treenata vähän kaikenlaisissa maastoissa, säännöllisen epäsäännöllisesti läpi elämän. Mutta selkeästi voin tältä istumalta määrittää sen, ettei kentän kuulu olla liukasta, upottavaa liejua! Ei kouluaitojen sisällä, mutta ei myöskään ulkoa, verryttelyalueella! Ei kotitreeneissä eikä varsinkaan kisoissa, 3-tason kisoissa. 

Olen ollut raivoissani Toukokuun viimeisestä sunnuntaista lähtien. 3-tason kilpailut. Muistellaas nyt vielä, että kisaamista varten tarvitaan se pakollinen seuran jäsenyys ja hevosten rokotukset vuosittain. Sen lisäksi hevosen vuosimaksu, ratsastajan A-lupa ja luokkamaksu joka on n. 45€. Ja mitä sillä kaikella rahalla sainkaan? Ja toki myös kanssakilpailijat.En luvattua luksusta parkkialueista, verryttelyolosuhteista saati kisapohjasta. Vaan aivan kaikkea muuta! Tässä kohtaa sitä ihan todella miettii, että nyt ei rahoille tullut vastinetta pennin latia, ja sekös suututtaa.

Sääolosuhteille ei tietenkään kukaan mitään voi, mutta ulkokisoja ei pidä järjestää, jos kenttä ei kestä pientäkään sadetta! Etenkään, jos kentän pohjasta on aiemminkin huomautettu jo useamman kerran (tämän kuulin vasta kisojen jälkeen!) Silloin tehdään ensin pohjaremontti tai pitäydytään hallikisoissa! Kenenkään ratsu ei ansaitse loukkaantua täysin epäkelvon pohjan vuoksi! Jokainen kuitenkin tietää, että Suomessa sataa joka kesä ihan oikeaa vettä! Välinpitämättömyys pistää eniten vihaksi. Ihmisiltä rahat pois ja parhaassa tapauksessa kallis kisakaveri pitkälle saikulle. Saakeli, että suututtaa! 

Parkkialueet, no. Alueet. Hevosten kuljettaminen ei millään pikku micralla oikein suju. Ja isot auto/traileriyhdistelmät tarvitsevat a) tilaa kääntyä b) alustan joka kestää painoa, siis tuhansia kiloja painoa! c) ovat kalliita rikottavaksi! Olen muutaman kerran kysynyt kisapaikoilla mahdollista vetoapua, kun sateista kosteille pelloille on yhdistelmä pitänyt ajaa. Sitä on aina löytynyt, tosin tarvetta ei ole onneksi ollut. Mutta tällä kerralla todettiin jo suoraan, ettei sellaista ole tarjolla, mutta että sinne vain. Ja kyse ei todellakaan ollut märästä, kantavasta laidunpellosta, vaan kantamattomasta ryteiköstä, jossa sai tovin kikkailla, että sai edes ponin ehjänä lastaussillalta ulos. #miksienlähtenythetikotiin? Siinäpä ehkä se suurin suuttumisen syy on. Miksi sitä ei vaan niele taloudellista tappiotaan (näistä olosuhteista ei sanallakaan mainittu missään järjestäjän toimesta!) Ja kaarra mersun tähteä ympäri suoraan kotimatkalle? Ehkä siksi, että matkalla tajusimme, ettei Mikkeli todellakaan ole mikään lähikisa, kun Etelä-Suomeenkin ajaa nopeammin. Ja ehkä siksi, että olin istuttanut pieniä lapsiani autossa puolikkaan päivän, miksi? Vain että voisin kääntää auton nokan kotiin? Viikon aikana olen kasvattanut otsanahkaani sentin kerroksen ja todellakin sanon morjes vastaaville olosuhteille jatkossa! Minulla ei ole varaa rikkoa poniani paskojen kisapohjien takia, kisatkoon ne, joilla siihen varaa on. Ponini ansaitsee paljon parempaa! Kiitos, ei Mikkeliin enää! 

Kaikekseltaan vaativa B kiemuroitiin läpi, pohjasta huolimatta. Ja sen vuoksi tulos jäi siihen mihin jäi. "Ratsasta paremmin" ei tässä kohtaa toimi, kun tärkeintä oli katsoa edes suhteellisen asialliset polut suorittaa kuviot pöytäkirjan vaatimalla tavalla. Olisi ollut väärin poniakin kohtaan vaatia siltä yhtään enempää, täsmällisempää, joustavampaa ja lennokkaampaa suoritusta. Ei saisi valittaa, talkoollahan kisoja pidetään ja sitä rataa. Mutta ihan rehellisesti, penniä venyttävällä perheen äidillä on kyllä rahallensa joku arvo. Ja tässä kohtaa raha ei vastannut saatua arvoa, joten koen oikeuden saada valittaa, sillä teen sen täysin asiasta. 

Positiivisia puolia etsiessämme, selvittiin ehjin nahoin, vaikka parkkiksella meinasi nivelsiteet sanoa allekirjoittaneen jalassa poks, enkä edes enää viitsi valittaen sanoa miksi. No onneksi se oli minun jalkani, eikä ponin, tuuria siinäkin. Ja parannettiinhan me tulostakin Ypäjältä, wou! Tavoitteenani on kuitenkin kisoihin mennä suorittamaan parasta osaamistamme ja tehdä parempia ja parempia suorituksi

  
Olen ehkä liian kranttu pohjien suhteen, mutta niillä on oikeasti aika valtava rooli hevosen terveyteen. Jatkossa pysymme vain priimoilla pohjilla! 

4 kommenttia:

 1. Aika pahalta tosiaan näyttää toi pohja :/
  Mua ei märkä pohja haittaa jos se vaan on pitävä eikä luista alta. Onneks meijän tallinpitäjä on ollut järkevä ja tietää Suomen kelit, meidän kentän pohja on parhaimmillaan märkänä. Kyllä siihenkin tietty lätäköitä tulee kun tarpeeksi sataa, mutta ei oo silloinkaan liukas (on hypätty ihan kunnon kokosia esteratoja siellä lätäköissä eikä koskaan ole liukasteltu), vaikka välillä näyttääkin märkänä saviselta (mutta ei ole).
  Huono puoli tietty on se, että oikein kuivana kesänä vaatii sitten kastelua ettei pöllyä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, märkä pohja ei haittaisi ollenkaan, mutta liukas lieju on, no liukasta liejua. Harva pohja niin huonoon kuntoon menee, siksi ei itselläkään käynyt mielessä, että sellainen saattaisi kisapaikalla olla pikkusateiden jälkeen vastassa. Ymmärtäisin, jos vettä olisi tullut saavista kaatamalla vuorokausia, mutta en yhden puolikkaan päivän kesäsateesta kahdella pisaralla. ts. pohja ei ole imenyt vettä ollenkaan vaan kaikki jääneet lillumaan pintakerroksen kanssa kilpaa.


   Suolalla saa pölyämisen kivasti kuriin. Hitsi kun en muista sitä uutta "suolaa" joka oli ympäristöystävällisempi ja myös ponin kenkiä vähemmän ruostuttava. Sillä pidettiin kenttä sulana pitkään ja vieläkin auttaa pölyn sidonnassa. :)

   Poista
 2. Todellista asiaa!!!

  VastaaPoista