Blogi       ::       #Gottfrid       ::       #HFG       ::       #EPPO       ::      Muistoissa       ::      

12.7.2019

Kotkasta kokemusta ja omia ennätyksiä!

kuvittakoon Frodo tätä postausta

Kisapäivä Kotkassa oli pitkä ja kuuma. Aurinko paahtoi koko päivän niin, että kotiin saavuttiin rapuna. Pitkän kisapäivästä teki lähtöjärjestys. Poni kisasi kaksi pitkän radan ohjelmaa, jotka ratsastettiin kisojen yhdellä ainoalla pitkällä radalla. Ensimmäiseen luokkaan osallistujia oli 35, ponin lähtönumero oli 2. Lähtöjen väliin jäi 5,5 tuntia. Kansliassa ihmeteltiin, kuinka olin tullut niin aikaisin ponin kanssa kisapaikalle, kun poniratsastajan suorituksen jälkeen kävin varmistamassa lähtöni. Jos jotain parannusta toivoisin Kotkan kisoihin niin sitä, että lähtölistoja laatiessa katsottaisiin myös pelkät ratsut, ei vain ratsastajat. Samalla ratsullakin voi olla useampi ratsastaja, eri luokissa. Luojan kiitos, kävi sentään tuuli ja trailerissa oli jopa hyvinkin otolliset lokoiluajat ponille paahtavimpaan aikaan, kun siitä teki läpivetoisen tuulitunnelin. Muutama muu ratsukko jättikin starttinsa samaisista syistä pois. Päiväkarsinoita ei ollut mahdollista saada.

Mutta muutoin Kotka saa kiitosta! Kanttiinista löytyi aivan kaikkea. Aikataulut pitivät hyvin ja kisat sujuivat hienosti. Mette ja Kotti menivät heidän toisen avoimen helppo A ohjelman, tällä kertaa kenttäkilpailuohjelma nro.6 Tämä on siitä hauska ohjelma, että en ole itse sitä koskaan kilpaillut, vaikka jo kolmatta kertaa se on merkattu kisakalenteriin. Ensin viime vuonna Harju perui parin päivän varoajalla kisat kokonaan. Keväällä Porvoosta jäimme pois antaaksemme ponille hengähdystauon ja nyt seuraavaksi se olisi nuorten hevosten festivaaleilla, jonne emme ehkä lähdekään. En siis ole opetellut rataa kirjaintarkasti, vaan suurpiirteisesti.

Mette vakuutti treeneissä, että osaa radan. 
Usein vastaus kysymykseen on "en vielä kokonaan.." 
Joten minä uskoin!

Elämän oppi nro 1. Älä koskaan luota, että ratsastaja osaa radan, ilman tarkkaa tarkastamista!

Kisaverkassa oli 10 ratsukkoa. Verryttelykenttä oli jokseenkin erittäin ahdas, mutta Mette selvisi tilanteesta hienosti. Olimme suunnitelleet tosi nopean verryttelyn, pissitauon ponille ja herättelyn juuri ennen radalle menoa. Suunnitelma toimi kuin rasvattu sika!

Elämän oppi nro. 2 Verryttelyksi riittää se, että ponin saa hyvän tuntuiseksi. 

Sitä ei tarvitse veivailla enää hyvän tuntuisena, vaan sitten täytyisi olla menossa jo radalle. Muuten poni läsähtää juuri, kun saapuu kouluaitojen sisään.

Rata Metellä meni todella hyvin. Kotti ei ole mikään helppo ratsu, vaan vaatii aika paljon nuoralla tanssimista, että se pysyy pyöreänä ja pehmeänä. Ongelmana tällä ratsukolla onkin ollut radalla harmonian häviäminen ja kotti heittää leuat lukkoon ja kaulan pötikäksi eteen. Toki varmasti ratsastajan kisajännityksellä on osa tekijänsä asiassa. Kotti ei siedä yhtään avuilla kiinni jäämistä tai puskemista, vaan alkaa heittää vain vastaan. Tämä on yksi niistä asioista, joita en tiennyt ponissani olevan, monen muun asian lisäksi. Itse kun tekee oman näköisen. Tämä on juuri sellainen, minun näköinen.Radalla oli hyvin eteenpäin pyrkivä poni, päättäväinen ratsastaja ja harmooninen ratsukko. Ensimmäinen keskiravi meni hyvin soljuvasti laukalle, mutta Mette sai sen korjattua hienosti. Loppu rata oli pelkkää plussaa ja niinpä paperi olikin kaunista 7 rivistöä pitkälti! Vasta lopputervehdyksen jälkeen tuomari kertoi Meten ratsastaneen käynnissä väärän linjan, muttei katsonut tarpeelliseksi viheltää, kun ratsukko oli kuitenkin menossa oikeaan suuntaan. Siitä yhteensä pisteistä -4. Ja tämän vuoksi menetettiin sijoitus! Oma moka, kun olimme käyntilinjan harjoitelleet väärin. Mutta lohduttavaa on kuitenkin todeta, ettei kyse ollut ratsastuksellisesta puutteesta. Ja kun jossitellaan, niin keskiravin rikonkin olisi voinut jättää pois, ilman noita virheitä ratsukko olisi ollut viiden parhaan joukossa! Mutta ei se huono tulos siltikään ollut 11./34 avoimessa helppo A luokassa, ratsukolla takana vasta kuitenkin vain minimaalinen treenimäärä. Prosentteja 62,708.

Poni sai ensin laidunnella parkkialueella ja kun ruoka ei enää maistunut, niin oli päivälevon aika trailerissa. Kottin elämän rytmiin kuuluu selkeät ruokailuajat ja päivälevot, joita laitumella ollessa ponit tulevat pitämään varjoon pihaton suojaan. Trailerissa ponille oli tarjolla kuivaheinää ja säännöllinen juottamispalvelu. Kotti osaa ottaa tosi rennosti kisapaikoilla, se ei turhia hötkyile ja trailerissakin se vain venyttää alahuultaan, vaikka viereisessä trailerissa kiljuttaisiin kukon tapon lailla.

Siinä sitten aikaa kulutettiin katsomalla lyhyttä ja pitkää rata, sekä seuraamalla online tuloksia equipesta! Jossiteltiin oikein olan takaa, mutta sitähän tämä on. Jos jokin on varmaa, niin se, että Lappeenrannassa ratsastetaan jokainen linja niin kuin ratapaperissa lukee!

Vaativaa varten poni otettiin traikusta, kamat päälle ja verryttelemään. Vähän nuutuneen oloinen ratsu, joka verryttelyssä kuitenkin terhakoitui kivasti. Radalle pissitauon saattelemana. Kentän pohja olisi vaatinut lanauksen. 34 enemmän ja vähemmän kauhonutta ratsua oli kuohuttanut pinnan pehmeäksi kuljetuilta linjoilta. Ponini on tottunut liikkumaan kaikennäköisillä pohjilla, mutta pehmeiksi kuohutetut pohjat ovat sille raskaita, etenkin pitkän päivän jälkeen.


Raviohjelma meni ihan ok, joskin Kotti oli sen tuntuinen, ettei ihan pohkeen edessä menty. Ja kuinka ollakaan jäin itse sitten vähän liikaa jalalla pusaamaan. Ensimmäinen keskiravi ei lähtenyt ollenkaan, siitä 5,5 ja 6. Erityismaininnan ansaitsee ensimmäinen sulkutaivutus, josta 7 ja 6,5. Vaihdoista toiselta tuomarilta 6 ja 6,5. Toiselta 6,5 ja 4,5. kahden pisteen ero samasta liikkeestä on mielestäni aika suuri.

Kokonaistuloksena meidän ennätys tästä radasta, tasan 62% eli noususuunta jatkuu! Eikä enää sijoituskaan ollut kuin 2,5 pisteen päässä! Kokonaistuloksissa olimme 5/10 Kaiken kaikkiaan onnistunut kisareissu. Vähän jäi kaivelemista hampaan koloihin, mutta seuraavalla kerralla sitten. Seuraavat kisat ovatkin Lappeenrannassa ja tekstiä julkaistaessa niistäkin on jo yksi päivä takana, joskin kaksi vielä edessä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti