Blogi       ::       #Gottfrid       ::       #HFG       ::       #EPPO       ::      Muistoissa       ::      

12.8.2019

Näyttelyn tähti..

..pää. 


Meidän "pieni" tähtipää pääsi ensimmäistä kertaa kansalliseen poninäyttelyyn Ypäjälle. Varauduimme kahden päivän reissuun, eikä tosiaan siksi, että oletimme varsamme kiertävän kehissä toisensa perään, vaan siksi, että on todella työlästä matkustaa pitkiä matkoja kokemattoman matkustajan kanssa. Viimeksi varsa on ollut vieraissa paikoissa, tai ylipäätään trailerissa vuosi sitten Haminan rotunäyttelyssä. 

Näyttelykokemusta meillä on tasan niinkin vähän kuin ei yhtään. Kotti on juoksutettu kertaalleen ponyssä ja Hippoksen kehässä. Frodo kerran Hippoksen kehässä, rotunäyttelyssä sekä ponioripäivillä. Mutta käytännössä katsoen Ponynäyttelyn eteneminen oli täysin vierasta. 

Ypäjä on paikkana mitä mahtavin tällaiselle tilaisuudelle, näin ratsastajan näkövinkkelistä. Nuori näkee sekä derbykentän, että koko miljöön samalla kertaa ja mahdollisuus totuttaa reissulla erlaisiin olosuhteisiin on mitä mainioin. Ja mehän hyödynnettiin se täysin. 

Kotoa lähtiessä jännitti vain se, kuinka tallin takana pidetty testosteronihirviö käyttäytyy julkisilla paikoilla. Ja käyttäytyihän se. Oli varmasti näyttelyn eniten äänessä, mutta siihen se sitten jäikin. Kyllä tähän maailmaan ääntä mahtuu ja kohtelias mies tervehtii jokaista ponia. 

Urakkamme alkoi lauantaina nuorten ponien joukossa. Omasta kehästä tuli odotetusti luokkavoitto, sillä ori oli ainoana kehässään. Mutta sen lisäksi tuli myös ykköspalkinto, toki sekin odotetusti. Kyllä tätä ponia on katsottu niin kriittisesti omin ja vierain silmin, että ykkösen poni se todella on. Välissä nuoret tammat kävivät omat kehänsä, ennen nuorten forestien loppukehää, jonne pääsivät luokkavoittajat, sekä ykköspalkinnon saaneet luokassa toiseksi sijoittuneet tammat. Frodo onnistui olemaan lauantain ainut ykköspalkinnon foresti, jota en tosin tiennyt siinä vaiheessa, kun tammojen kanssa olimme yhtä aikaa kehässä kilpailemassa young champion -tittelistä.

Lauantaina Frodolle napsahti oman kehänsä voiton lisäksi voittoloimi ja young champion -titteli. Sen lisäksi se oli paras Suomessa syntynyt nf -orivarsa. Ehkä jo siksi, ettei toinen orivarsa päässyt koskaan omaan kehäänsä. Joten saavutuksena on muistettava pitää myös sitä, että ori käyttäytyi ja esiintyi niin hyvin. Paikallaan se ei aivan kamalan kauaa jaksanut pönöttää, kun piti katsella maisemia ja tutustua  derbykentän näkymiin tulevaisuutta ajatellen. 

Young champion -tittelin vuoksi juoksimme kehässä vielä kolmannen kerran, jokaisen rodun young championin kanssa. Forestit esitettiin roduista viimeisenä, joten Frodolle oli tulossa jo kolmas kehä putkeen ilman yhtäkään henkistä breikkiä, joka alkoi näkyä ponin kärsivällisyydessä seistä paikallaan pitkiä aikoja. Siitä kehästä ei enää tullut menestystä, eikä oikeutta osallistua seuraavan päivän BIS-kehään. 


Mutta oman rotumme loppukehään paikka kyllä aukesi, joten näyttelyt jatkuivat Frodon osalta myös sunnuntaina. Muiden ponien levätessä ja puunausten viimeistelyissä Frodo satuloitiin kahteen otteeseen, sekä lauantai iltana, että sunnuntaina aamulla. Nuori poni sai tutustua vieraisiin paikkoihin myös ratsain. Ja samalla opetella elämään ratsastaja selässään vieraiden hevosten joukossa. Eikä siinä opettelemista sen kummemmin ollut, sillä ori käyttäytyi kuin mikäkin kokenut maailman matkaaja, ollen vasta kuitenkin vain kolme vuotta vanha!

Matka kohti näyttelykehää alkoi puolilta päivin. Päätimme lähteä trailerilla matkaan, jotta ori oppisi odottamaan trailerissa parkkipaikalla. Ja siellähän se tuhosi heinäverkkoaan kaikessa rauhassa. Ja pääsisimme lähtemään nopeasti kotimatkalle. No aivan näin ei sitten mennytkään.. 

Loppukehässä Frodo valittiin parhaaksi NF oriksi. Sen lisäksi koko näyttelyn parhaaksi forestiksi, jonka vuoksi se voitti champion -tittelin! Ja se nopea kotimatkalle lähtö saatiin unohtaa, sillä poni pääsi tämän myötä aivan viimeiseen, kaikkien rotujen BIS-kehään! 

Esiintymismehuja oli oriissa jäljellä, mutta vastassa oli niin upeita poneja kaikista muista roduista, ettemme edes odottaneet menestystä. Mutta olihan se mahtavaa olla edustamassa omaa rotua siinä  samassa kehässä muiden parhaiden ponien kanssa. 

Mukaan tarttui kaksi voittoloimea, viisi pokaalia ja yksi lautanen, joskin kaksi pokaalia ja lautanen ovat kiertopalkintoja. Sekä ruusukkeita vinopino. ja vuoden ilmainen jäsenyys suomen hevosen omistajien keskusliittoon. Kovasti mainostettiin myös Hippoksen maksavan rotujen parhaille poneille rahaakin, saapa nähdä kilahtaako tilillä.  

3 kommenttia:

 1. Isot onnittelut! Frodo on niin upea poika kaikin puolin! Fiksu veto tuollainen näyttelypaikan hyödyntäminen, olisinpa itsekin tehnyt nuoren kanssa niin. Oli myös hauska viimeinkin vaihtaa jokunen sana ihan livenä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ensivuonna hyödynnät Albertin kanssa treenimahdollisuudet. Ihan sattumalta sain minäkin alkuviikosta päähäni, että hitto nyt kun mennään niin mennään sitten koko rahan edestä hyödyntämään Ypäjän tarjonta.

   Vaihdetaan lisää sanoja Aulangolla ensi kuussa, eikös? :)

   Poista
  2. Joo ehdottomasti nähdään Aulangolla taas!

   Haluaisin viedä Albertinkin sinne, mutta iski paniikki kun tajusin, että kisaan on kuukausi enkä ole vielä kertaakaan hypyttänyt varsaa! On se vähän metsässä hyppinyt omaksi ilokseen pieniä maastoesteitä, mutta ei sen kummempaa. Huomenna sitten mennään naapuritallille katsomaan, mitä Albert sanoo kujasta.

   Poista