Blogi       ::       #Gottfrid       ::       #HFG       ::       #EPPO       ::      Muistoissa       ::      

11.9.2019

Laatuponikilpailuun valmistautumista


Frodo on nauttinut poninäyttelyn jälkeen nuoren ponin elämää - laidunlomaa. Sovitimme Frodolle yhtä satulaa, mutta se osoittautui aivan karmeaksi ratsastajan persukselle, eikä priimaksi varsaponillekaan, joten jatkamme elämäämme vieläkin Kottin satuloilla. Barnsbyn koulusatula oli omalla ahterille aivan liian leveällä penkin profiililla varustettu, enkä kyennyt siinä istumaan pikaista kokeilua enempää. Olisi kiva löytää Frodolle oma satula, joka olisi ponille täysin passeli. Mutta Kottin satulat ajavat satunnaiset ratsastelut vielä aivan hyvin. 

Poni tahtoi olla nättinä, joten harjoittelimme kouluratsulookia letittämällä ponin harjan ja laittamalla pampulat jalkoihin. 
Olen käynyt ponin selässä muutamia kertoja. Frodon selässä on vietetty hyvin vähän aikaa, todella satunnaisesti. Pääasiassa se on saanut käydä vain maastossa laukkailemassa eteenpäin, kasvattaen samalla kuntoa ja toiveissa on toki ollut myös vatsanympäryksen pienennyskin. Poni on täysin kolmivuotiaan koulutasolla, joten sen kanssa ei tarvitse hinkata kentällä yhtään ylimääräistä. Frodo kääntyy kumpaankin suuntaan, menee kaikissa askellajeissa jo kohtalaisen tasapainoisesti ja osaa kulkea kuolaintuella. Muuta kolmosen ei tarvitsekaan osata. Kaikki muut höyteet ja temput tulee  paljon myöhemmin.


Frodo on kuitenkin iso kaveri, joka on vähän fiiliksellä "norsu posliinikaupassa". Sillä ei ole oikein notkeutta eikä elastisuutta kropassaan ja valtavan massan kantaminen vaatii valtavat voimavarat ja lihaksiston. Joten näppäränä kouluratsastajana päätin vähän helpottaa esteratsastajankin työtä ja näyttää poniotukselle vähän puomeja. Mikä onkaan parempi tapa oppia käyttämään kropan ulottuvuuksia, oikeita lihaksia ja pitämään yllä nuoren mielenkiintoa, kuin leikkiä puomeilla?Frodolla pitäisi suvun puolesta olla lahjakkuutta esteille, joskin tiedossa on myös, että emälinjan tuotokset ovat erittäin kyvykkäitä, mutta hitaasti kehittyviä. Frodo kyllä syttyy irtohypytyksessäkin nollasta sataan sekunnissa, kujan alkuun päästessään. Se hyppää voimakkaasti, hyvällä tekniikalla, ainakin kotioloissa. Mutta ison ruhon kanssa voimanpuute näkyy vielä vahvasti liikkumisessa. Poni kuitenkin käyttää erittäin hyvin niveliään, myös polvesta ja kintereestä ja oikeasti ravaa aika näyttävästi. En uskalla edes ajatella, miltä se näyttää, kun saamme sitä vuosia rakennella raameihin.Frodolla on lauantaina edessä laatukatselmus laatuponikilpailun merkeissä. En odota menestystä. Kotti pärjäsi aikanaan vastaavassa iässä todella hyvin. Se sai päivän parhaat estepisteet sekä erittäin hyvät askellajipisteet. Se oli koko päivän toiseksi paras, häviten juniorichampionille vain 0,017 pistettä! Kotti oli valmisteltu paljon paremmin. Sillä oli myös jo tuon ikäisenä paljon halukkaampi asenne esteille, sellainen, ettei alta meinannut keretä pois, kun ponin kujan jälkeen kirmasi alkuun uudelleen. Frodo jää kujan jälkeen sinne, ei kirmaile alkuun.. Eikä hallitse kroppaansa ollenkaan niin hyvin kuin pieni tallikaverinsa tuolloin. Ja kun on nähnyt Kottin esittämässä omaa laatuaan, ei tämä nuori esitä sitä läheskään yhtälailla. Laatua on, mutta se ei vielä tule esille samalla aktiivisuudella.
Frodolla on edessään rakennearvostelu, irtohypytys ja liikkeiden arviointi vapaana. Se kuuluu isoihin poneihin, alle 148cm kategoriaan, joten estekorkeus nousee suurimmillaan 90cm asti. Sen ei pitäisi olla ponille ongelma. Kaikki on sitten kiinni päivän fiiliksestä, haluaako poni väläytellä laatuaan, vai ei. Päivään on mahdutettu yhteensä 40 nuorta ponia, joka on kunnioitettavan paljon. Mukaan tarvitaan paljon reipasta mieltä ja porkkanoita. Porkkanoilla ne ponit suorittaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti