Blogi       ::       #Gottfrid       ::       #HFG       ::       #EPPO       ::      Muistoissa       ::      

29.11.2019

Astutustilastot karua katsottavaa NF ponien osalta


Hippos on julkaissut alustavat astutustiedot viime kesältä. Alustavat siksi, että aina maailmaan mahtuu mattimyöhäiset, joiden oriit muistaa astuneensa tammoja vasta sitten, kun varsa on jo maailmassa.

Astutustilastoista itseäni kiinnostaa luonnollisesti oman rodun edustajat, eli Forestit. Sekä toki katson myös muut ratsukokoiset ponirodut. Ei ne herkulliselta näyttäneet muidenkaan tilastot, joskin Connemarat saavat olla ylpeitä omasta määrästään huikeat 35kpl, vertailuna astutustilastoissa oli edellinen vuosi, jolloin connemaroja laitettu alulle 27 kpl. Tässä kohtaa tosin numerot kertovat vain orien saaman tammamäärän, joten ihan tarkkaa lukua puhtaasti syntyvistä Connemaroista en selvittänyt. Hatunnosto Connemara oreille silti!


Forestien kohdalla meinasin tukehtua kahviini. Ehkä järkytyksestä, ehkä epäuskosta. Harmista, suuttumuksesta ja jopa vihasta! Jos Suomenhevostammoja ei katsota hyvällä astuttaa muilla roduilla, pitäisi forestitamman käyttö risteytyksiin olla vähintään yhtä häpeää! Okei, meillä on asiat paremmin kuin Suomenhevosilla, täytepopulaatiota ja suurempaa jalostusta löytyy ulkomailta, joten rodun säilyminen ei ole meidän tammojen, tai jalostukseen varassa. Se onkin ehkä ainut lohduttava asia tässä kohtaa. Forestien syntyvyys on ollut laskussa koko ajan, mutta tämä vuosi saisi olla aivan pohjanoteeraus. Suomen yksi suosituin ponirotu on kokenut vuosien saatossa karmivan kadon. Missä kaikki forestit on, missä on kasvattajat, tammat, oriit?

Tänä vuonna oriit olivat saaneet tammoja on vain 13 kpl. Eniten tammoja (7kpl) sai ori Lunnalyckans Artist. Kolmella tammalla, meilläkin yhden kesän viettänyt ori Horshaka Je t'Aime on tilastoissa toisena. Kahden tamman ori Klockas Zimon on kolmantena ja yhden tamman saanut ori RIP's Debut De La Vie pitää neljättä ja samalla listan viimeistä sijaa. Näistä kaikki syntyvät eivät kuitenkaan edes ole NF poneja, vaan osa on ratsuponeja, jolloin Forestien todellinen määrä on yhdeksän kappaletta. Vain kolme Artistin tammaa ovat foresteja. Toivon todellakin jokaisen tiineyden onnistuvan loppuun asti ja tuloksena terveen, elossa syntyneen varsan. 


On ymmärrettävää, ettei kasvatus ole kannattavaa. Varsat jäävät kasvattajien käsiin, niille ei ole kouluttajia ja kaikki maksaa. Mutta miten Connemarat onnistuvat kuitenkin myymään varsansa ja lisäämään oriensa käytettävyyttä? Onko Connemarojen kasvattajilla rajattomat rahavarat ja tallitilat?

Forestien osalta orien valikoimaa syö geenitestivaatimukset. Kaksi jalostukseen hyväksyttyä oria on tänä vuonna Suomessa menettänyt lupansa. Eikä Suomi ole ainut maa, josta oreista on kantajia löytynyt. Suuri osa oreista ei ole käytettävissä, sillä testit pssm1 osalta on tekemättä, ja tänä vuonna se tuli pakolliseksi jalostukseen käytettäville oreille. 16 oriin valikoimasta poistui siis ainakin kaksi.

Poneja saa aina ulkomailta, se on toki hyvä juttu. Mutta kotimaiselle kasvatukselle, sen arvostukselle ja kehittymiselle tällaiset määrät eivät ole juhlan paikka. Eikä kyse ole pelkästään meidän rodusta, vaan ihan kaikista.Millä saada ponivarsat myyviksi ja kasvatustoiminta kukoistamaan? Kasvatuksen tilanteesta kertoo karua kieltä sekin, että ponien kasvattajakilpailu ponibreeders on järjestetty viimeistä kertaa viime vuonna. Ja nyt kilpailu lasketaan kuoppaan, päälle mullat ja mieliin muistot. Nyt jos koska olisi aika rotuyhdistysten aktivoitua. Puhaltaa yhteen hiileen ja tehdä poneista, ponikasvatuksesta ja ennen kaikkea ponivarsoista myyviä. Muuta en sano, mutta voisin todeta, että markkinointi on suuri sana!

Huomisen menestyjiä ei kannata hakea ulkomailta, jos samaa on mahdollisuus tehdä kotimaassa!

10 kommenttia:

 1. Suomen suosituin ponirotu taitaa kuitenkin nyffien sijaan olla shettis ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä. Shettis on nykyään suomen suosituin, mutta niin ei ole aina ollut. Forestit ovat olleet "aikojen alussa" suositumpia. ;)

   Poista
 2. Luulen että yksi syy on se että Forestit ovat yleisesti ottaen aika pienikokoisia. Jos tuollaisia Frodoja alkaisi näkymään enemmänkin, niin rodun suosio saattaisi kasvaa? Harva aikuinen kuitenkaan, oman kokonsa puolesta, ostaa itselleen alle 140 cm säkäisen ponin. Connemaroista löytyy helpommin vähän isompia - tai ainakin tällainen mielikuva itselläni on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No se on totta, että connesta löytyy isoja ja paljon myös ylikorkeita, jotka ovatkin oiva valinta aikuisille. Mutta löytyy foresteistakin kokoa, joskin harvemmin ylikorkeita.

   Poista
 3. Hyvä kirjoitus kaikenkaikkiaan. Hyviä ajatuksia ja erityisesti noista viimeisistä sanoista olen täysin samaa mieltä. Markkinointi ja kaikennäköinen tiedotus ylipäätään on monelta poni-ihmiseltä ja jopa rotuyhdistykseltä ihan hukassa.

  Naapurirodun puolelta voisin tarkentaa, että connemarojen tämän vuoden todellinen astutusmäärä on 25 kappaletta astutettuja puhdasrotuisia connemaratammoja. Lisäksi ainakin yksi c-tamma on astutettu ratsuponioriilla. Vuonna 2018 astutettujen luku oli 23 ja siitä syntyi 14 elävää varsaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tästä infosta Connemarojen osalta. Miten noin hurjasti vähemmän on syntynyt? Oliko paljon luomisia, kuolleena syntyneitä? Vai ei ollenkaan tiinehtyneitä? :o

   Markkinointi on todella hukassa, suurelta osin sitä ei ole ollenkaan. Se on kuitenkin tämän aikakauden yksi tärkeimmistä asioista ja siihen pitäisi panostaa. Yhdistysten toiminta kuitenkin pitäisi olla rodun hyväksi, tällä hetkellä tuntuu olevan toistepäin.

   Poista
  2. Kaikkia noita taisi olla muutama ja siitä kertyykin sitten jo aika helposti se yhdeksän (kaksi varsaa kuoli synnyttyään ja se on paljon pienessä rodussa ja pienissä määrissä).

   Ootko pohtinut pidemmälle mikä siinä markkinoinnissa ja tiedoituksessa on joillekin yhdistyksille niin vaikeaa? Eikö osata, haluta vai ymmärretä? Mä olen törmännyt viime aikoina sellaiseen, että jos jotain vähän vaatii niin vastaus on, että kaikkea ei aina tarvi tehdä samalla tavalla kuin ennen. Mikä taas käytännössä on tarkoittanut, että ei tehdä ollenkaan yhtään mitään (tai ainakaan mitään sellaista mikä näkyisi ulospäin) :D. Shettisten ja russien tiedotusta ja näkyvyyttä olen ihaillut.

   Poista
  3. No voi harmitus. Pienissä määrissä ne todella korostuu.
   Uskoisin että suurin syy poni rintamalla huonoon mainontaan on yksinkertaisesti ymmärtämättömyys. Ei ennenkään ole tarvinnut, ponit ja tapahtumat on myyneet itse itsensä. On jämähdetty niille kulta-ajoille, eikä haluta ymmärtää, että maailma muuttuu.
   Toki markkinointi vaatii myös suunnittelua, aikaa ja vähän vaivaa. Mutta mikäpä ei tässä yhteiskunnassa vaadi? Mutta toisaalta some on tehnyt markkinoinnista erittäin helppoa ja edullista, ettei siitä enää pitäisi jäädä kiinni.

   Poista
 4. Itse oon seurannu viime vuosina new forestien (ja muiden ponien) myynti ilmoituksia ja "etsinyt" sellaista ponia millaisen haluai, jos olisi rahaa/aikaa. Harmikseni olen usein huomannut juuri sen, että new forestit on nykyään hyvin pienikokoisia. Itsekkin 166cm pitkänä aikuisena en todellakaan voisi ostaa alle 145cm ponia. Tällä hetkellä, kun ponin osto alkaa olemaan ajankohtaista niin ykkös vaatimukseni on, että haluan nyffin. Olen kuitenkin joutunut tämän vaatimuksen kanssa vähän joustamaan ja toinen rotu jota olen ruvennut katselemaan on juuri connemara (koska haluan rotuponin) ja juuri siitä syystä, että niistä on "helpompi" löytää yli 145cm kokoisia poneja joilla aikuinenkin pystyisi menemään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No se on kyllä totta, että foresteissa on paljon 135-145cm poneja. Mutta aina ei kannata pelkkiä korkeussenttejä katsoa, kokoon vaikuttaa moni muukin rakenteellinen seikka. Mm. Kottista on kaikki kokoa tietämättömät olleet varmoja, että se on yli 140cm ja reilusti suuremman connemarankin vierellä Kotti vaikuttaa isommalta, vaikka kyseessä on virallisen mittauksenkin jälkeen vain 133cm poni.

   Frodon rinnalla se toki vaikuttaa jo aika kirpulta, frodossa kokoa on niin paljon, mutta en usko senkään olevan sen suurempi kuin 145/146cm.

   Ymmärrän toki nykyisen kulttuurin ja kaiken julkisuuden pituus/paino/ratsun koko - keskellä suuren kynnyksen lähteä edes katsomaan, millainen poni se 143cm kaveri oikeasti onkaan.

   Connemaroista kyllä löytyy senttikokoa paljon helpommin. Toki forestrja alkaa nyt olla jo todella vähän muutenkin kaupan. :/ jos pelkkää tiettyä rotua etsii, niin vähiin käy vaihtoehdot. Mutta onnea sinulle ponin etsintään, eiköhän se täydellisyys löydy, oli rotu mikä hyvänsä :)

   Poista