Blogi       ::       #Gottfrid       ::       #HFG       ::       #EPPO       ::      Muistoissa       ::      

16.11.2019

Vuoden harmainta aikaa


On vaikea käsittää, kuinka pitkälle vuoden aikana olemme ponin kanssa päässeet. Poni, tässä blogissa on aina ollut ja tulee aina olemaan Kotti. Vuosi sitten mietin todella, mitä hittoa teen. Meillä oli valtavia vaikeuksia kommunikaatiossa, perusasioissa, tuntumassa, pyöreydessä ja oikeinpäin liikkumisessa. Meillä ei ollut mitään, mitä olimme jo vuosia rakentaneet. Eikä meillä ollut mitään, minkä päälle rakentaa uudelleen. Se söi motivaatiota aivan mielettömästi. En edes silloin ymmärtänyt, kuinka suuren perusongelman äärellä olimme. 

Saimme kuin taikaiskun, avun ongelmiimme. Ja maailman parhaimman neuvon - älä tee toistuvasti samaa ilman oikeaa reaktiota. Muuta jotain. Ratsastus, sen opettaminen ja oppiminen olisi helppoa, jos meillä olisi Kyran käsikirja ohjelmoituna ratsuihimme. Jos kaasupoljin olisi ohjelmoitu kaasupolkimeksi ja heti ensi ajolla se toimisi samoin kuin sadantonnin kohdallakin, eikä se muuttuisi koskaan. Aivan kuin autoissa. Hevonen ei vain ole kone. Ja vaikka se on ratsastajan itse ohjelmoitavissa, ei se aina mene ihan kuin käsikirjoissa. Matkalla on paljon muuttujia.  


Nyt ollaan vuosi taaplattu eteenpäin vuoden harmaimmasta päivästä uuteen. Olemme vuoden aikana tehneet kovasti töitä. Ja toisaalta jättäneet tekemättä. Olen kilpailuhenkinen, suorituskeskeinen perfektionisti henkeen ja vereen. Oli kova paikka laittaa poni kesken kuumimman kisakauden kokonaan lomalle. Kisakautta varten oli treenattu ja tehty töitä paljon. Mutta se oli yksi parhaimmista teoistani tänä vuonna. Kuukauden loma teki ponista aivan uuden, ja niin myös minusta. Ja elokuun jälkeen olemme edistyneet mielettömästi. Oikeastaan koko vuoden edistyminen on tapahtunut vasta yhteisen pidemmän loman jälkeen. 

Olemme oppineet laukanvaidot. Ei ole enää tuurista, planeettojen asennosta ja kuunkierrosta kiinni, tuleeko vaihdosta puhdas vai takaa jäljessä. On enää kiinni vain siitä, että poni pysyy seitsemännen vaihdolla suoritetun lävistäjän jälkeen vielä nahoissaan. Se on oppinut vaihdot teknisesti erittäin hyväksi ja suoritusvarmuus paranee koko ajan. Sileällä treenatessa ponin vaihdot voi sanoa olevan 90% puhtaita, se 10% tulee takaa lyhyenä, joskin puhtaana nekin. 

Olemme oppineet rakentamaan uusia sfäärejä askel kerrallaan. Ei Kiinanmuurikaan hetkessä valmistunut, eikä ponikaan voi heti esittää parastaan. Meillä on estetreenit tulleet pysyäkseen ponin ohjelmaan. Olen treenannut esteiden parissa viimeisen kahden kuukauden aikana enemmän, kuin kymmeneen vuoteen. Ja se näkyy ponissa, ihan sen seisoessa käytävälläkin. Sille on tullut takaisin kadotettuja lihaksia, sen raviin on tullut joustoa ja lennokkuutta ja sen kantokyky on aivan toista kuin kesällä. Monipuolinen treeni on todella tärkeää, jokainenhan sen tietää. Mutta en uskonut, että viikottaisella tikkutreenillä on näin valtavia vaikutuksia, näinkin lyhyessä ajassa. Enää taon vain päätäni seinään sen vuoksi, etten käsitä, miksi ne vain "jäi" pois ponin treeniohjelmista. 


Olen itse oppinut olemaan armollisempi. Ennen tyydyin vain täydellisyyteen, ja sitä tavoiteltiin viulun kireänä, jonka vuoksi sitä ei oikeastaan koskaan saavutettu. Syksyn aikana olemme tehneet parhaimmat ratamme kisoissa, sillä en enää yritä saada ponista irti enempää, kuin mitä voimme rennosti hymy huulilla esittää. Pienet rikot eivät kaada enää maailmaani, eikä tee suorituksestamme huonoa. 

Ponilla asiat alkaa olla aika hyvällä mallilla. Olemme löytäneet sopivan tasapainon treenien ja palautumisen kanssa. Sitten onkin ratsastajan vuoro laittaa omat korret kekoon ja alkaa rakentamaan urheilullista kroppaa ja tervettä suhtautumista mm. ravintoon. Se on ensi vuoden projekti. Tämän vuoden projekti - koulu on saatu päätökseen ja valmistuin koulusta suorittaen liiketoiminnan ammattitutkinnon. Ehkä nyt tosiaan saan aktivoitua taas täällä, kun koneen aukaisemisen yhteydessä ei enää tarvitse miettiä rästiin meneviä koulutehtäviä ja näyttöjen kuvauksia. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti