Blogi       ::       #Gottfrid       ::       #HFG       ::       #EPPO       ::      Muistoissa       ::      

5.2.2020

- 10cm vyötäröltä

Kuvasta näkyy hyvin ponin rasvakertymiä ympäri kroppaa. 
Joulukuun alussa otin mittanauhan käteen ja mittasin ponieni vyötärönympärystä matolääkkeiden painoarvion vuoksi. Laitoin ponieni strategisia mittoja ylös vertailua varten. On mittaamattakin ollut selvää, että tallissani asuu myös ylipainoisia poneja. Frodo lihoi ruohon näkemisestä kesällä aivan järkyttävään kuntoon, osittain kaasuuntumisen vuoksi se näytti aivan plussapallolta. Ja Eppo, se on aina ollut lihava meillä ollessaan. Tullessaan se oli todella lihava, paksun rasvaniskan omaava poni.  

Eppo on jojoillut painonsa kanssa läpi meillä olo ajan. Välillä se hoikistuu ja sitten taas lihoo. Huonot pohjat tai muuten surkeat kelit, sekä arjen kiireet ovat Epon suurin ongelma. Kengätön poni ja lapsiratsastaja. En todellakaan pakota lastani ratsastamaan poniaan huonolla kelillä, väsyneenä tai muuten kiukkuisena. Sen lisäksi ratsukko tarvitsee alusta loppuun aina aikuisen apua ja valvontaa. Systemaattinen laihduttaminen on siis Epon kohdalla lähes mahdoton tehtävä. 

Ryhmätarhaus on mitä mainioin tapa saada ponin arkeen muutama ylimääräinen askel. Ponit pitävät toisensa liikkeessä säännöllisin väliajoin kisailemalla. Eppo ja Frodo leikkivät paljon pitkin päivää yhdessä. Kottikin osallistuu joskus poikien temmellykseen, mutta useinmiten katselee sivusta, kun pullukat treenaavat kiloja pois vyötäröltä. 

Tänä talvena ymmärsin pullukoiden nälän ja luonnollisen tarpeen pureskella riittävästi korsirehua. En usko, että ponini olisivat laihtuneet kahdessa kuukaudessa näin paljon, jos niillä olisi jatkuva nälkä ja tarve ahmia ruuat. Frodon lihominen alkoi viime talvena, kun tarhaan laitettiin pyöröpaali. Poni söi, ja söi, ja söi. Itsensä pallukaksi. Sillä oli mahdottoman suuri tarve syödä, vaikka oli nyörejä myöten täynnä. Kun tarhakaverit lopettivat ruokailun, Frodo jatkoi. Kotti on pysynyt koko elämänsä ajan tosi sutjakassa kunnossa. Välillä se on pyöreämpi, mutta sutjakoituu nopeasti palatessaan treeneihin. Se ei koskaan syö viimeiseen heinänkorteen asti, vaan se on jo monena talvena tehnyt ylimääräisistä yöheinistään pehkun itselleen. Frodolla ja Epolla ei aamulla ole korttakaan ollut jäljellä. 

Vaihdoimme olkikuivitukseen. Sekä pihaton sisus, että karsinat ovat täytetty oljilla. Poneilla on purtavaa koko yöksi, eikä nälkä pääse kaihertamaan sisuskaluja. Aluksi oljet hävisivät kahdesta karsinasta muutamassa yössä, mutta pikku hiljaa olkea jäi karsinaan kuivikkeeksikin. Ponit eivät koe enää nälän tunnetta, ovat tyytyväisiä ja syövät maltillisemmin. 

Nälkä ei ole sama asia, kuin liian vähän ruokaa, tai hevosen mielestä on. Vaikka päivittäisestä ravintoannoksesta ponit saisivatkin riittävästi ja jopa liikaa ravintoaineita, voi vatsa silti tuntua tyhjältä. Se taas altistaa nopeasti nälän tunteelle. Ruuat ahmitaan nälissään kauhealla vauhdilla turpaan ja kiirehditään kaverinkin annokselle. Mukaan kuvioihin tulee usein vaihtoehtoiset vatsan täytöt esimerkiksi hiekalla, jos muuta ei ole tarjolla. Vaikka paperilla hevosten päivittäisannos olisikin riittävä, ei se välttämättä ole riittävä pitämään nälkää poissa. Nälän poissa pitäminen on kuitenkin laihduttamisen a ja o. Olki on ollut suuressa roolissa pitämässä ponien nälän kurissa, antamatta niille kuitenkaan liikaa kaloreita. Samalla hevosten luontainen pureskelun päivittäistarve täyttyy huomattavasti todennäköisemmin, poneilla on tekemistä koko päiväksi - ja yöksi, ja vatsassa on aina täytettä. Tulokset olivat saada silmäni pyörälle, sillä Epon rinnanympäryksestä oli hävinnyt 10 senttimetriä! Ja se kyllä ponissa näkyy. Satulavyön saa kiristää yhden pykälän enemmän, satulasta saatiin otettua pois häntäremmi kokonaan, kun pyöreä vatsa ei ole työntämässä satulaa eteen. Rasvaniskakin on sulatettu jo puoliksi pois. 

Tässä näkyy Frodon valtava kaulaan kertynyt rasva, kuva Hertjekker - Mirella Ruotsalainen

Tulokset näkyvät myös Frodossa, joka tosin saa mittauksen vasta myöhemmin. Frodo oli syksyllä aivan järkyttävässä rasvassa. Sillä oli ravintovarat niin lautasilla, kaulassa kuin lavoissakin. Nyt niitä on enää osittain kaulassa, pyllyn päällä ei enää ollenkaan ja satulaankin täytyy hankkia kapeampaa kaarta. 

Ponien lihavuus on aina vakava asia. Se altistaa ne tarpeettomasti terveysongelmille. Yksikään poni ei valitse itse itselleen lisäkiloja taakakseen, eikä ne ymmärrä liikakilojen terveysriskiä. Ponit sen sijaan ymmärtävät nälän tunteen ja kokevat sen tuntiessaan tarpeelliseksi syödä kaiken mikä saatavilla on, mahdollisimman nopeasti.  

Nälkäisen hevosen muutama tunnusmerkki

* Ahmii ruuat vauhdilla
* kiukkuisuus ruoka-aikaan muita kohtaan
* jokainen heinän korsi viimeistä myöten häviää ruokintapaikalta. 
* Syö heinäkasalla nostamatta päätään ylös, pureskelemaan suun tyhjäksi. 

Oman hevosen ruokailua kannattaa seurata ja vertailla vierustovereihin. Poikkeaako jonkun hevosen ruokailutavat muista tallin hevosista, onko hevoset levollisen oloisia ruokaillessaan ja ruokinta-aikaan? Tarkkaile hevosia, niistä oppii aivan mielettömästi, kun pitää silmät ja korvat auki, sekä mielen avoimena. 

2 kommenttia:

 1. Anonyymi6/2/20 17:15

  Muutama kysymys olkikuivituksesta, jos haluat vastata :) Onko teillä siis kuivikkeena pelkkää olkea, vaiko olkea muun kuivikkeen päällä? Pysyykö oljella alusta kuivana, tuleeko ammoniakin hajua? Miten siivoatte, onko raskasta vaihtaa alusia, vai onko teillä kone käytössä? Asuuko hevoset päasiallisesti tallissa vai pihatossa? Kustannuksetkin vähän kiinnostaisi ja se onko olkea helposti saatavissa. Kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottakai vastaan mielelläni. Meillä on oljen alla kuivikepatjat, jotka oli siellä jo ennen olkea, eli turvetta ja purua sekaisin. Olki laitettiin siihen päälle. Turve sitoo ammoniakin hajun erittäin hyvin, pelkän oljen en usko sitovan ammoniakkia riittävästi. Olkea täytyy toki olla reilusti, eli meillä 1 pyöröpaali jaettuna kolmeen karsinaan ja pihatossa yksi kokonainen paali. Ponit asuvat karsinatallissa ja pihatto on vain tarhauskäytössä, sääsuojana. Kun olkea on reilusti, pysyy alusta hyvin kuivana. Siivoamme karsinat päivittäin, poneista isommat ovat erittäin siistejä, kakat ja pisut ovat aina samassa kohdassa, kasoissaan. Helppo ja nopea siivota millä tahansa kuivikkeella. Eppo on vähän sellainen, että tarpeet tehdään mihin sattuu. Sen siivoaminen on hieman työläämpää. Kakat jää kyllä olkien päälle, mutta pisut täytyy etsiä.

   Viime kesä oli täydellinen oljen saamiseen, jonka vuoksi sitä on helposti tarjolla ja meidän kohdalla naurettavan halpaakin. Toki oljessa täytyy huomioida ettei ole käytetty korrenvahvistajaa.

   Poista