Blogi       ::       #Gottfrid       ::       #HFG       ::       #EPPO       ::      Muistoissa       ::      

8.4.2020

Nelivuotiaan kuulumiset


Nelivuotias nuorukainen ei ole ainut, joka on ottanut suuria harppauksia ratsun uralla eteenpäin. Mutta kerrottakoon nyt kuitenkin vain nelivuotiaan arjesta, kukaan tuskin uskoisi kuitenkaan, mitä vanhempi poni tekee jo nyt!

Frodo ei ole tuntunut minulle mieleiseltä ponilta ratsuna. Se on alusta lähtien ollut liian hidas, raskas ja reaktioton. Vaikka poni on tehnytkin alusta asti kaiken mitä pyydetään, juuri niin kuin nuori hevonen voi tehdä. On se kuitenkin ollut minun mieleeni muuta kuin mistä itse pidän. Jos olisin ostamassa nuorta, joka koeratsastaessa olisi toiminut samoin kuin Frodo, olisi se jäänyt ostamatta. Ne kemiat, joiden pitäisi kolahtaa kovasti yksiin, eivät ole kolahtaneet. Jos Frodo ei olisi varsana näyttänyt laatuaan ja olisi luonteeltaan jotain muuta kuin mitä on, olisin jo laittanut ponin eteenpäin. Mutta maitovarsana Frodo vaikutti ihan laadukkaalta kaverilta, joten olen antanut sille aikaa, neljä vuotta. Ja onhan se luonteeltaan aivan täydellinen, joten kehtaa katsoa kotona vaikka pidempäänkin  odotellen. 


Vuoden ajan Frodolla on harjoiteltu ratsun alkeita. Vuosi on mennyt siihen, että poniin on tullut nopeutta, reaktiokykyä ja sitä fiilistä, jota minä haluan selässä ollessani ratsulta saada. Mutta nyt se on mieleinen ja tuntuu siltä, että sen kanssa on mieleistä tehdä töitä. Frodo on alkanut saamaan kroppaansa hallintaan ja väläyttelemään sitä laatua, jota maitovarsana ponista oli nähtävissä. Se on iso kaveri, jolla kestää aikaa etsiä palasia hallintaan. Sillä on erittäin hyvä nivelten käyttömekaniikka ja aktiivisuus takajaloissaan. 

Kun Frodo on vihdoin löytänyt sisäisen ratsumoodinsa, on sen kanssa pystynyt laittamaan alulle paljon asioita, sellaisiakin, joita nelivuotias ei vielä tarvitse. Mutta jos jotain olen oppinut tämän vuoden aikana, niin se, että asioita laitetaan alulle hyvissä ajoin, ennen kuin niitä edes tarvitaan. Yllättävintä on ollut Frodon tasapaino ja kantokyky laukassa, se kykenee tekemään myös vastalaukka kaarteet nippanappa 20 metriä leveällä kentällä, horjumatta tasapainonsa kanssa. Poni väistää myös pohjetta kivasti niin käynnissä kuin jo ravissakin. Ja tekee aina puhtaat vaihdot, mikäli eteen tulee tilanne, jossa vaihto lipsahtaa vahingossa mukaan kuvioihin. Onhan tää poni aivan äärettömän hieno ollut aina ja hienommaksi vain muuttuu kasvaessaan. Se on vasta neljä ja liikkuu luonnostaan ylämäkeen, itsensä kantaen. Hieman vielä pullukassa kunnossa, mutta kovasti on saatu kilojakin karistettua matkan varrella. Tästä on hyvä lähteä tekemään pienestä miehestä oikeaa ratsua, kun kaikki tarvittavat palikat, etenkin se yhteinen kemia on vihdoin löytynyt.  


6 kommenttia:

 1. On se kyllä niin hieno! Hyvää työtä olet tehnyt ja tietysti poni on laadukas lähtökohtaisestikin. Kaiken lisäksi vielä hyvänkokoinenkin, olette oikein sopusuhtaisen näköinen ratsukko. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Itsestäni Frodo tuntuu isolta, mutta toki olen tottunut puolet kapeampaan ja muutenkin pienempään ja elastisempaan Kottiin, joka on pitkän aikaa ollut se ainoa pyllyn alla oleva poni. Kunhan Frodo oppii kantamaan itseään yhtä isosti, niin näytänkin varmasti jo vähän pieneltä siellä :D Toivoa sopii, että poni todellakin on ponirajoissa, tämähän oikeastikin on iso joka suuntaan.

   Poista
 2. Anonyymi8/4/20 13:50

  On se komea :) Mistä tuo huopa ja pintelit on? ☺️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Huopa ja pintelit ovat Lemieuxin "vanhaa ja hyvää" -mallistoa värinä peacock green. Ovat ainakin 5 vuotta olleet käytössä. :)

   Poista
 3. Anonyymi9/4/20 08:52

  Oon tykännyt tästä ponista ihan hirveästi alusta asti! :) Toki olen nähnyt vain kuvat täällä blogissa, mutta niiden välitykselläkin näkee että laatua ponissa on ja sillä on rakenteellisesti ns. palikat kohdallaan! Kiva jos myös ratsastuksellisesti on alkanut tuntua omalta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että Frodo on ollut tykästyttävä. Palikat sillä on tosiaan kyllä kohdallaan, siksi sitä onkin ollut halukas odottamaan sitä hetkeä, kun ponikin ne löytää. Pikku hiljaa tästä hyvä tulee, joka päivä vain paranee :)

   Poista