Blogi       ::       #Gottfrid       ::       #HFG       ::       #EPPO       ::      Muistoissa       ::      

13.5.2017

Supreme Horse Care Champion -sarjakilpailun ensimmäinen osakilpailu


Ulkokausi on vihdoin avattu, tänäkin vuonna Hyvinkäällä. Tarjolla viisi -vuotiaalle nuorelle oli 3-tason kilpailuissa Supreme Horse Care Champion -sarjan ensimmäinen osakilpailu.  Kilpailusarjat ovat kolmelle eri ikäluokalle, kaikille omansa. Nelivuotiaana kisasimme nelivuotiaille avointa paccelli cuppia, nyt tavoitteena on kisata tämä vuosi viisi vuotiaiden omaa sarjaa. Kun ikää tulee, täytyy nostaa myös vaatimustasoa. Niinpä tänä vuonna kilpailemme jo helppo A -tasolla.

Osakilpailuja on neljä, joista jaetaan cup pisteitä. Seitsemän eniten pisteitä kerännyttä ratsukkoa pääsee finaaliin, joka ratsastetaan lokakuussa Ypäjällä.

Ensimmäisissä kilpailuissa on tarjolla helppo A FEI esiohjelma 5-vuotiaille hevosille. Ohjelma tarjoaa jo hieman tekemistä, sillä siinä on sekä ravissa, että laukassa esitettävä harjoitus-, keski- ja kootut askellajit. Käynnissä vaaditaan keskikäynti tuntumalla ja vapain ohjin. Laukannostot tulevat käynnistä, sekä laukka vaihdetaan käynnin kautta.

Neli- ja viisivuotis talvella on siis saanut tehdä hommia, jotta pysyy ikäluokkansa mukana. Ja saa jatkossakin tehdä, jos mielii tulevina vuosina pysyä mukana nuorten hevosten sarjoissa. Ponillehan kova suoritus on jo olla mukana näissä hevosten kinkereissä, eipä näissä ole pahemmin muita poneja vastuksena ollut kertaakaan. Välillä ponia katsellaan siellä nenänvartta pitkin, mutta minkäs me sille voimme?

Yleensä olemme olleet lähtövuorossa melko ensimmäisten joukossa, mutta tänään olimme toiseksi viimeisiä. Kerkesin katsoa ensimmäisiä suorituksia rauhassa, ennen kuin oli edes tarve lähteä laittelemaan ponia valmiiksi. Luokassa oli yhteensä 14 osallistujaa, ja lisäksi yksi luokan ulkopuolinen. Olipa kiva nähdä muiden suorituksia ennen omaa vuoroa. Sai huomata, ettei ne ikätoverit sen kummenpia olleet. Tavallisia viisivuotiaita, joista osa suoritti hyvin tasollaan, osa ei vielä niin hyvin. Siispä ponin kanssa sai olla ihan luottavaisin mielin, sen suoritusvarmuus ja tasaisuus on jo niin monta kertaa nähty.

Olen valmennuksissa ratsastanut raipan kanssa, ihan sillä silmällä, että voin sen ottaa myös radalle. Nuorten hevosten luokissa sallitaan raippa. Kotti jännittyy raipasta, eikä sitä sillä sen vuoksi käytetä, mutta halusin lopettaa kierteen, johon ollaan ajautumassa -> poni jää pohkeen taakse radalla. Raipan läsnäolo auttaa, jos sitä ei käytä.


Verryttely onnistui vihdoin ja viimein hyvin. Kisapaikalla oli verryttelyyn varattu kentän päätyä sekä maneesia. Suuri osa pörräsi kentällä, joten maneesi oli tyhjä. Mikäs sen parempaa meille, kun Kotti niin kovasti nyt muista ratsuista jännittyy. Sain verrytellä ratsuni rauhassa, reippaassa ravissa ja laukassa. Muutamia väistöjä ja laukka - käynti - laukka -siirtymiä, ennen kuin maneesiin tuli villinpää seuraa ja me olimme valmiita poistumaan. Kerrankin olin hyvillä mielin verryttelyn jälkeen. Hetken aikaa käveltiin vielä ulkosalla, ennen kuin oma vuoromme oli mennä radalle. Radalla kerkesin vielä hyvin ravailemaan ja laukkaamaan, ennen lähtömerkkiä. Sain ponin omasta mielestäni mukavasti avuille ja teräväksi. Juuri sellaiseksi, mitä piti.

Radalle lähdettiinkin valmennuksessa suunnitellun mukaisesti vasemmassa kierroksessa, jotta saan hyvin vasemman jalan läpi, jotta poni pysyy pysähdyksessä suorana. Jos käännyn oikeassa kierroksessa, poni jää helposti ulkoavuista mykäksi ja siirtyy pysähdyksessä vinoksi. Pysähdys onnistui ihan hyvin, ei aivan tasajaloin, mutta ihan ok silti. Liikkeelle taas harjoitusravissa, josta paras työntö jäi kyllä pysähdykseen, mutta matka jatkui puoliympyröihin ja sen jälkeiseen ravin kokoamiseen. Lävistäjä keskiravissa, joka jäi vaisuksi. Kolmikaarinen kiemuraura harjoitusravissa ja sen jälkeen uusi keskiravin yritys. Pieni rikko kertoi, ettei tänään kannata pyytää enempää. Poni ei ollut riittävästi takaosansa päällä, joten keskiravi ei vaan lähde kunnolla takaa. Koottua ravia, pysähdys ja peruutus. Kyllähän se lämmittää mieltä, kun rataa ei muutoin arvostella samalla tavoin, kuin normaalit kouluradat arvostellaan ja kommentoidaan kohta kohdalta.

Käyntiä, marssiva keskikäynti oli ajatuksissa, ihan ei niin marssilla lähtenyt, mutta oli tahdiltaan puhdasta ja se on pääasia!

Laukannosto käynnistä sujui ihan ok, ottaen huomioon, että edellisillan treeneissä se ei sitten sujunut laisinkaan. Keskilaukkaa puoliympyrä, laukan kokoamista ja täysikaarrolla suunnan vaihto. Siirtyminen käyntiin. Kaikki tasaisen varmasti, tahdikkaasti ja rikkeettömästi. Uusi laukka, lävistä ja vastalaukkaa, siirtyminen raviin. Taas tuntui hyvältä, poni parani askel askeleelta! Ravissa vielä puoliympyrää ennen lopputervehdykseen menoa. 

Yksi parhaista radoistamme, ellei paras. Ja se näkyi kieltämättä myös tuloksissa. Poni päräytti tauluun 67,800% tuloksen, jolla irtosi seitsemäs sija!

Ravi 6,8
Puhdas, tahdikas.
Venytyksessä tahti kiihtyy.
Pieni tahti virhe jälkimmäisessä.

Käynti 6,8
Puhdas, voisi olla energisempi.
Saisi olla rennompi ylälinjasta.
Saisi olla matkaa voittavampaa.

Laukka 6,4
On kiireinen.
Puhdas tahdiltaan.
Oikea laukka saisi olla pyöreämpi ja tasapainoisempi.

Kuuliaisuus 7,0
Tasaisella tuntumalla.
Hieno pysähdys ja peruutus.
Usein hieman kiireinen, saisi kantaa paremmin askeleessa.

Yleisvaikutelma 6,9
Kiltti ja yhteistyöhaluinen,
paikoin vielä tasapainoton.


Olin niin tyytyväinen poniin ja suoritukseen, ettei tuosta otuksesta ylpeämpi voisi enää olla. Stewardikin kehui ponin luonnetta ja tyyneyttä suorituksen jälkeen, kuinka viisivuotias voi olla noin kiltti?! Kotti vaan on. Tästä on kyllä mahtavaa lähteä jatkamaan kautta ja sarjaa eteenpäin. Seuraava osakilpailu on kesäkuussa Pornaisissa. Mutta huomenna Harjun uusien maastoesteiden pariin, toisen ratsastajan kanssa.

4 kommenttia:

 1. Hyvin meni! Niin symppis sun mies kun se katsomossa kommentoi teitä :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Mieheni on kyllä parasta kisaseuraa ja kannustaja! ;)

   Poista
 2. Tuhannesti onnea! Kotti on vaan niin <3.. hienoa muuten huomata, että ihan "tavallisella ponilla" (siis ei mikään ratsuponi, jossa puolet pv:tä) pärjää ainakin näissä nuorten karkeloissa, vaikkei liikettä ole ihan niin isosti.. (Tämä nyt kuulosti kieron negatiiviselta kommentilta, mikä ei suinkaan ollut tarkoitus..Kotti liikkuu kauniisti (ja viime kautta paljon energisemmin) ja on ennenkaikkea hyvin koulutettu ja ikäryhmän tasolla, mutta varsin usein olen ollut havaitsevinani, että jumalattoman hienot liikehirmut saavat helpommin pisteitä, vaikkeivat aina oliskaan niin avuilla ja kuulolla, kuin tasaisemmin suorittavat ja liikkeiltään vaatimattomammat lajikumppaninsa..I hope you get the point..)

  Ja toi sun mies.. Jokainen heppatyttö tarvitsisi tuollaisen henkilökohtaisen groomin matkoille mukaan!! *hiukan kade*

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Ymmärrän täysin pointtisi, Kottihan ei ole mikään kouluratsuksi jalostettu otus, vaan ihan tavallinen tallaaja, alkuperärotuinen, jolla ei kuulu olla mitkään häikäisevät liikkeet. Siksi olen itsekin yllättynyt, kuinka hyvin pärjäämme vastustajillemme, joista kaikki ovat niitä, joille hakemalla on haettu liikettä ja säihkettä. Näissä luokissa kun arvostellaan ja halutaan nähdä nimenomaan sitä. Olen myös huomannut, että ponilta tippuu pisteet kärkkäämmin, jos teemme yhdenkin pienen rikkeen, kuten tässä radasaa toisen lisäyksen pieni tahtirike. Moni meni täysin laukalle ja laukkasi molemmat lävistäjät, ilman ainuttakaan raviaskelta. Nostivat vääriä laukkoja useampaan kertaan jnejne. Asioita, joista ponia sakotettaisiin roimasti. Osa tuomareista myös tarkoituksella arvostelee kokonaisuudessaan ponin täysin alakanttiin, koska se on poni. Onpa aiemmin kuulunut tuomareiltakin epäilyjä, miksi ponilla ylipäätään osallistutaan tällaisiin karkeloihin. Olemme siis kirjaimellisesti täysin altavastaajia. Mutta on mukavaa nähdä, että pystymme siitäkin huolimatta pärjäämään näinkin hyvin. Näissähän kisataan mukana vain mukana olemisen riemusta ja kummalekin kisakokemusta hakiessa.

   Mieheni on kyllä mahtava, ja aina niin mukana menossa <3

   Poista