Blogi       ::       #Gottfrid       ::       #HFG       ::       #EPPO       ::      Muistoissa       ::      

9.6.2017

Valmennusten antia

Kotti 3v.

Talon rakennuksessa tärkein vaihe on perustusten teko. Jos pohjatyöt tekee huonosti, ei lopputulos ole hyvä ja ongelmat seuraavat toisiaan. Sama pätee hevosten kanssa. Tiettyyn pisteeseen asti sekä taloa, että hevosta voi rakentaa huonollakin pohjatyöllä, mutta jossain kohtaa se kosahtaa omaan nilkkaan ja projektin teko tyssää. Kaikki on kiinni perusteista, loppu on sisustuksesta ja sommittelusta kiinni. 
Kävimme Kottin kanssa lauantaina Heidin valmennuksessa, joka oli tämän kevään viimeinen. Sunnuntaina pidimme oriin tulon kunniaksi rennon maastoilupäivän ja maanantaina jatkoimme Tainan valmennuksessa. 

Kotti on edistynyt ihan mielettömästi talven ja kevään aikana, enkä itsekään ole jäänyt kehityksettä. Kyllä sillä säännöllisellä ja laadukkaalla valmennuksella saa ihmeitä aikaan lyhyessäkin ajassa. Kaikkein tärkeintä on toki oma halu. Halu jonka vuoksi kehitystahti on tämä, mikä se nyt on. Olen pitänyt tärkeänä, että itselle ja ponille saa olla myös armollinen, aina ei voi onnistua ja joskus teemme suuriakin virheitä, pääasia on, että pääsemme niistä yli. 

Kotti vuosi sitten, valmistautumassa TTT-kisoihin. Olemme nyt samassa tilanteessa, valmistautumassa TTT-kisoihin, samassa lihavuusasteessa. Hieman pullukkana. ;)

Kummankin valmennustunnin teema oli sama, aktiivinen rento poni, joka kulkee pyöreänä ja pehmeänä. Teimme Heidin kanssa väistöjä, joita ensimmäistä kertaa hänen valmennuksessa oli kiva tehdä, sillä tiesin, että ne onnistuvat vihdoinkin. Ja niinhän siinä kävi, väistöt sujuivat hyvin. Jatkoimme avotaivutuksilla, joita teimme myös Tainan kanssa. Vaikka avotaivutus kuuluu vasta kuusivuotiaiden ohjelmiin, on niiden harjoittelu tärkeää jo hyvissä ajoin. Avotaivutus auttaa myös mm. kokoamisharjoituksissa. Ponin kanssa päämäärä ei ole vain kuusivuotiaiden ponibreederssissä ja helpoissa luokissa. Sen takia sitä myös työstetään siihen malliin, kuin nuorta saman ikäistä hevosta työstettäisiin; valmistellaan seuraavien vuosien koitoksiin. Vaikka Kotti onkin hankittu lasteni poniksi, on minulla silti sen kanssa tavoitteita, joita en koskaan päässyt toteuttamaan niihin hankitulla hevosella. Pieni koko ei ole este edetä helpoista luokista pidemmälle jos ja kun rakenne antaa myöten. 

Avotaivutus on Kottille melko helppo asia. Poni on kropastaan elastinen ja taipuisa, sen on helppo kantaa itseään takajalkojen päällä ja se ottaa vastaan ratsastajan avut silloinkin, kun olemme meille vaativien asioiden äärellä. Asia mistä tykkään tässä on ponissa eniten, on se, että sitä voi korjata ja muuttaa tarpeen tullen montakin kertaa, ilman että se ottaa hernettä sieraimeensa ja jaksaa korjaavista avuista huolimatta yrittää uudelleen ja uudelleen. Se antaa myös minulle anteeksi virheeni ja turhatkin korjaamiset. Se antaa minunkin opetella, eikä vaadi selkäänsä virheetöntä ratsastajaa. Tämä poni on tekemässä minusta ratsastajan.  

Laukkaharjoituksissa oli loivat kiemuraurat. Ponilla alkaa olla jo todella hyvä kropan hallinta ja tasapaino, se on löytänyt pystysuoraa tasapainoa, eikö kanttaile enää jalkaa vasten. Vastalaukka oli keväällä meille hampaiden kiristystä, työlästä ja vaikeaa isossa maneesissa, jossa loivien kaarien tekoon oli todella tilaa ja aikaa. Nyt pienellä kotikentälläkin vastalaukat rullaavat kuin vettä vain. Niiden harjoittelu on parantanut tasapainoa ja laukan laatua merkittävästi. 

Ennen laitumelle laskua olimme varsin sporttisia. 

Lopuksi teimme Heidin kanssa laukannostoja ravista. Muoto täytyi säilyä samana, ponin oli vastattava apuihin heti, eikä se saanut nousta ylös, pois avuilta noston hetkellä. Tainan kanssa samoja harjoituksia teimme käynnistä laukkaan. Noston hetki on itselleni vaikea. Jos minusta vähänkään alkaa tuntua, ettei poni ole satana avuilla, alan tekemään nostoissa omalla kropalla liikaa, ikään kuin varmistaakseni, että laukka varmasti nousee. Ja lopputulos on se, mitä se on. Laukka kyllä nousee, mutta niin nousee ponin muotokin. Eikä laukannosto ole nimensä veroisesti nosto vaan siirtyminen. 

Jotta voimme edetä tätä tasoa pidemmälle, meidän on saatava perusasioiden automatisoidut virheet pois. Se vaatii tuhansia ja tuhansia onnistuneita toistoja. Harjoittelua, työtä ja hikeä. Eniten se kuitenkin vaatii oman pääni sisällä ajattelua. Jotta voimme kehittyä pidemmälle, on meidän hallittava perusasiat hyvin, kummankin osalta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti