Blogi       ::       #Gottfrid       ::       #HFG       ::       #EPPO       ::      Muistoissa       ::      

22.1.2019

Varsastani on tullut nuori poni


Ennen kuin tämän nuoren miehen elämässä alkaa ne nuorten ponien jutut, voi hetken vielä fiilistellä varsakuvilla. Samalla kasvattaa ehkä kevään yleisintä kuumetta, johon tosin itselläni on vahva ennaltaehkäisy! Käsittämätöntä, että tuosta pienestä rääpäleestä, joka se ihan hetki sitten oli, on kasvanut jo iso, iso mies. Vaikka vieläkin ollaan täysin vauvanpyöreitä. 


Miten itsevarma, rohkea ja jäntevä varsani on ollut. Ei sillä, on se nytkin, mutta odotan sitä hetkeä, kun se kuoriutuu tuosta varsakropasta täysiin muotoihinsa. Tuleeko siitä yhtä ylvään ja itsetietoisen oloinen kuin yllä olevassa kuvassa. Frodon ollessa varsa, otin paljon kuvia. Monet kuvat siltä ajalta ovat hyvässä tallessa kiintolevyllä, josta en saa mitään ulos. Nämä kaikki kuvat ovat olleet blogissa jo kertaalleen näkyvillä. Kiitos blogini, minulla on paljon kuvia hevoskavereistani, ihan siltä varalta, jos en koskaan saa kiintolevyä avattua. 


Tämä on yksi lempikuvistani. Kolme sukupolvea samassa kuvassa, samassa tahdissa. Frodo, Frodon emä Hillside Yavanna ja sen emä Elbereth. Kaikki saman kasvattaja tuotoksia. Kunhan rikastun, teetätän tästä kuvasta taulun kasvattajalle. Kuvaillessani Frodoa varsa-aikana, tiesin, että se on parhaimmillaan silloin. Noin kolmen kuukauden ikään varsa oli hyvän näköinen, kaikki palikat paikallaan. Ja silloin kirjoitin blogiini, että seuraavan kerran näen yhtä hyvännäköisen ponin vuosien päästä. Olisi mahtavaa sanoa, että nyt kolmivuotiaana voisi olla se hetki, kun varsastani kuoriutuu upea otus. Mutta katsellessani Gottfridin vanhoja kuvia, täytyy todeta, että ehkä kahden vuoden päästä minulla on yhtä upean näköinen otus, kuin mitä näissä varsakuvissa. Nuoret hevoset, vaikka kehittyvät ja kasvavatkin silmissä, ovat valmiita vasta lähempänä kymmentä ikävuotta. Se on pitkä aika odottaa varsan kasvua täyteen mittaan. Mutta nuoren kanssa se aika on vain jaksettava odottaa. 


Varsasta on jo kasvanut iso otus. Erittäin lempeä ja kiltti pieni jättiläinen. Vaikka Frodo onkin täysin ponikokoinen, säkäkorkeus on ehkä 145cm tienoilla, on se tallin jätti kahden pienen ponin rinnalla. Frodo on kookas joka suuntaan ja sillä on erittäin hyvä luusto. Kengittäjämme hämmästelee aina Frodon ulkomuotoa, hänen mieleensä Frodo vaikuttaa vuotta vanhemmalta, kuin mitä oikeasti onkaan. Itsehän katson varsaani päivittäin ja vähän ruusuisin lasein, tai no ehkä enemmänkin liiankin kriittisesti, joten en ole pätevä sanomaan nuorestani juurikaan mitään kantaaottavaa.   


 Frodon vuosikalenteriin suunniteltiin tälle vuotta tapahtumia. Viime vuonna poninäyttely jäi välistä, ja mielelläni olisin sen tänä vuonna vienyt näyttelyihin. Mutta asioita täytyy priorisoida. Tällä hetkellä Kottin kisakalenteri sanelee pitkälti menot ja etenkin jos mielimme kisata sarjakilpailussa, joka nyt tavoitteeksi otettiin, olemme juuri tuolloin kilpailemassa Helsingissä. Frodo ei siis tänäkään vuonna pääse poninäyttelyyn, mutta eihän se ponia pahenna. Laatuponikilpailut ovatkin tälle vuotta Frodon päätavoite, johon on tarkoitus mennä, ellei nyt aluemestaruudet satu samalle päivälle. Olisi niin kiva käydä Frodoakin näyttämässä ammattilaisten silmänalla ja saada vähän mielipiteitä sen suorituskyvyistä. Eikä nuorelle oriille tekisi pahaa käydä katselemassa maailmaa. 


Frodolle on suunniteltu sisäänratsutuksen ajankohta. Viikolla 10 oli tarkoitus viettää itse talvilomaa ja ratsuttaa Frodo, mutta jouduinkin siirtämään hevostelujen vuoksi talviloman myöhemmäksi. Mutta olin jo asennoitunut siihen, että Frodo tuolla viikolla ratsutetaan, joten silloin se pyritään tekemään. Toki olosuhteiden mukaan. Mikäli Frodolla on juuri silloin paha kasvupyrähdys tai sääolosuhteet eivät ole suotuisia kengättömälle, niin sitten siirretään myöhemmäksi. Sitä varten onkin tehty jo yksi oleellinen valmistelu. Satula. Frodolle on testattu Kottin satulaa, siltä varalta, etten vain joudu satulakauppaan. 


Kottin estesatula istui Frodon selkään kuin nakutettu. Prestige Roma jumpilla on ratsutettu useampi foresti, ja kaikille satula on ollut kuin nakutettu. Frodon kohdalla vain tallin kaikki vyöt ovat liian lyhyitä, joten joudun käymään vielä ennen ratsutusta vyö-ostoksilla. No ehkä budjettini antaa sen verran myöten, kun ei kuitenkaan satulaa tarvitse ostaa. Onneksi. Satulasta sinällään Frodo ei tietenkään sanonut mitään, onhan se ollut lukuisia kertoja valjaissa, eikä poni osaa erotella satulan ja valjaiden eroa.  


Ennen ratsutusta edessä on hammaslääkäri. Nuoren ponin suun kanssa on syytä olla liiankin ahkera. Hampaiden vaihtuminen saa helposti suuhun ongelmia, jonka aikaan on turha yrittää tehdä kuolaimien kanssa tuttavuutta. Nopealla reagoinnilla hampaiden hoidossa välttää helposti suuriakin ongelmia jatkossa. 

Tällainen pieni söpölainen minun varsani on joskus ollut. Nyt se on enää söpöläinen, pienestä ei voida enää puhua. Mutta erittäin ihana nuori poika se kuitenkin on. Äärettömän kiltti ja kärsivällinen, vähän sellainen norsu posliinikaupassa, sillä ei vielä hahmota ulottuvuuksiaan aivan täysin, mutta eiköhän siitä hyvä tule! 

Tänään allekirjoittanut aloittaa yhden koulunkäynnin työnohella, 
keväälle on luvassa vielä hevospuoleltakin koulunkäyntiä, kouluratsastuksen oheen! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti